Фланк пържола

Фланк пържола

Начин на приготвяне:

1. За соса нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в дълбок съд с 5-6 с.л. зехтин. Добавете нарязана на дребни кубчета червена чушка и запържете до омекване. Добавете доматеното пюре иразбъркайте. След това добавете всички видове сосове, предварително свареното кафе, меласата, намачкания на пюре банан, нарязаните на ситно бадеми и подправките. Разбъркайте. Залейте с бульона, добавете какаото и разбъркайте добре. Накрая добавете сока от лайм и овкусете със сол. Оставете соса да кипне и дръпнете от котлона. Пасирайте соса.
2. Вземете голям телешки стек от бут. В купичка смесете подправките. Разбъркайте ги и ги поръсете върху месото, от двете страни, след това хубаво ги втрийте. Оставете пържолата да се маринова от 30 минути до 1 нощ - в хладилник.
3. Загрейте добре тиган с 2-3 с.л. олио и поставете пържолата в него. Запържете от двете страни до златистокафяво. Прехвърлете пържолата в тавичка и печете 10 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
4. В купичка смесете фино настъргания пармезан и натрошеното сирене.
5. След като месото си почине известно време, го нарежете на филии. Сервирайте месото с доматена салата и поръсено обилно със сос и сместа от сирена.

Продукти

  • 1 телешки стек
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 1 с.л. канела
  • 1 с.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • олио

За соса:

  • 0.5 глава лук
  • 0.5 червена чушка
  • 5 скилидки чесън
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 50 мл сос Демиглас
  • 2 с.л. меласа
  • 100 мл кафе еспресо
  • 0.5 банан
  • 0.5 ч.л. канела
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 3 с.л. сос Табаско с чипотле
  • 300 мл телешки бульон
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 7 с.л. какао
  • 0.5 лайм
  • сок
  • сол
  • 75 г бадеми

Допълнително:

  • 100 г пармезан
  • 50 г краве сирене

Свързани рецепти