Фиш фингърс от хек

Фиш фингърс от хек

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре картофите и ги подсушете. Разрежете ги на осминки, по дължина и ги сложете в тавичка. Овкусете ги със сол, черен пипер, пушен червен пипер и малко зехтин. Разбъркайте добре и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 35-40 минути.
2. Двете филета хек* с кожа поръсете от двете страни със сол и черен пипер. Поръсете ги и с брашно. В купичка разбийте яйцето и потопете всяко филе в него, а след това оваляйте в галета. Едното филе разрежете на 3 парчета, под диагонал.
3. Загрейте добре тиган, сипете в него 2-3 с.л. зехтин /може да запържите смачкани скилидки чесън и стръкове розмарин за овкусяване, които после трябва да извадите/ и поставете филетата с кожата надолу. Пържете цялото филе 7-8 минути, а нарязаното 5-6 минути, от двете страни. Пържете до златисто.
4. В хаванче стрийте листата босилек, добавете лимоновия сок и майонезата и разбъркайте.
5. Сервирайте панирано филе с резени печени картофи. Полейте с малко босилекова майонеза.

*Използвайте риба от устойчиви източници.

Продукти

За рибата:

  • 260 г филе от хек
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. брашно
  • 1 яйце
  • 50 г галета
  • 0.5 лимон

За картофите:

  • 2 сладки картофа
  • 0.5 ч.л. пушен червен пипер
  • зехтин
  • сол и черен пипер

За соса:

  • 4 стръка босилек
  • 1 с.л. нискомаслена майонеза
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 1 с.л. кисело мляко

Свързани рецепти