Фалафели със сладки картофи и табуле

Фалафели със сладки картофи и табуле

Начин на приготвяне:

1.Измийте и подсушете сладките картофи и ги сложете в тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
2. В купа начупете с ръце зърната нахут. Настържете обелената скилидка чесън и кората на лимона. Изтискайте сока на лимона. Добавете всички смлени подправки и нарязаните на ситно пресни. Добавете брашното и обелените печени сладки картофи. Намачкайте ги, а след това разбъркайте сместа. Овкусете със сол на вкус.
3. Оформете топчета от сместа (по 50 г) и оваляйте всяко в сусам. Подредете фалафелите в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути.
4. За соса смесете сусамовия тахан, киселото мляко, лимоновия сок и зехтина. Овкусете със сол и разбъркайте до хомогенност.
5. За салатата сложете сварената киноа в купа. Отстранете семките на краставиците и доматите и ги нарежете на ситно. Добавете ги при киноата заедно с нарязаните на ситно магданоз и мента. Настържете фино кората на лимоните и изтискайте сока им. Овкусете със сол и зехтин. Разбъркайте добре. 
6. Сервирайте фалафелите върху канапе от салата табуле, поръсени със сос и гарнирани с арабски питки, лют сос и зелена салата.

Продукти

За фалафелите:

  • 700 г сладки картофи
  • 15 г смлян кимион
  • 15 г смлян кориандър
  • 5 г канела
  • 7 г кайенски пипер
  • 1 скилидка чесън
  • 200 г варен нахут
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора и сок
  • 10 г прясна мента
  • 10 г магданоз
  • 50 г сусамови семена
  • сол и черен пипер
  • 125 г брашно

За салатата:

  • 200 г сварена киноа
  • 200 г краставици
  • 200 г домати
  • 50 г магданоз
  • 25 г прясна мента
  • 2 лимона
  • настъргана кора и сок
  • 100 мл зехтин екстра
  • сол на вкус

За соса:

  • 100 г сусамов тахан
  • 150 г кисело мляко
  • 1 лимон
  • сок
  • 15 мл зехтин екстра върджин
  • сол на вкус

Свързани рецепти