Начин на приготвяне:

1. Накиснете сух нахут във вода за една нощ.
2. Нарежете на ситно чесъна, а лютата чушка на колелца. Сложете ги в блендер заедно с магданоза, кориандъра, кимиона и сусамовия тахан. Изтискайте сока от лайма, овкусете със сол и черен пипер и добавете прецедения нахут. Смелете всичко - сместа трябва да може да се меси.
3. Оформете топчици от сместа, сплескайте ги и ги оваляйте в сусам. Изпържете фалафелите в много мазнина на 180 градуса.
4. За хумуса в купа сложете нахута, нарязания чесън, сусамовия тахан, кимиона, лимоновия сок. Овкусете със сол и черен пипер. След това добавете зехтин и кисело мляко. Пасирайте.
5. Поднесете фалафелите върху прясна зелена салата, гарнирани с хумус.

Продукти

За хумуса:

  • 400 г варен нахут
  • 1 скилидка чесън
  • 1 супена лъжица сусамов тахан
  • 1 ч.л. кимион на прах
  • 1 лимон
  • 2 с.л. кисело мляко

За фалафелите:

  • 225 г нахут
  • 2 скилидки чесън
  • 1 люта червена чушка
  • 50 г магданоз
  • 50 г пресен кориандър
  • 1 ч.л. кимион
  • 3 с.л. сусамов тахан
  • 1 лайм
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л. сусам
  • 2 филии бял хляб

Свързани рецепти