Фалафел с тцацики

Фалафел с тцацики

Начин на приготвяне:

1. За фалафелите прецедете нахута и го сложете в купа. Обелете и нарежете лука. Нарежете и зелените подправки. Пасирайте сместа в блендер или кухненски робот.
2. Овкусете с рас ел ханут, сол и черен пипер. Разбъркайте. Добавете бакпулвер и отново разбъркайте сместа. накрая добавете галетата.
3. В чиния или тава сипете галета. Загребвайте от сместа с лъжица и оформяйте по-сплескани кюфтета. Леко ги овалвайте с галета. Пържете кюфтета в 2 пръста добре загрято олио, от двете страни. Изваждайте фалафелите в чиния, постлана с кухненска салфетка.
4. За тцацики измийте добре краставиците и ги настържете на едро ренде. Сложете ги в цедка и ги оставете, докато пуснат водата си.
5. В купа смесете киселото мляко, изцедените краставици, лимоновия сок и зехтина. Овкусете със сол и разбъркайте.
6. Затоплете във фурната питките. Направете джоб в тях и сложете млечна слата, няколко листа зелена салата и фалафели.

Продукти

За тцацики:

  • 2 краставици
  • 4 скилидки чесън
  • 1 кг кисело мляко
  • 2 с.л. зехтин
  • 0.5 лимон
  • сок
  • сол

За фалафелите:

  • 800 г нахут от консерва
  • 2 глави лук
  • 0.5 връзка магданоз
  • 0.5 връзка кориандър
  • 4 ч.л. рас ел ханут
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 50 г галета
  • 8 пълнозърнести питки
  • 1 зелена салата

Свързани рецепти