Фалафел с дзадзики

Фалафел с дзадзики

Начин на приготвяне:

1. Накиснете нахута във вода за 1 нощ.
2. Сложете накиснатите зърна нахут в блендер заедно с листата магданоз и обелените скилидки чесън. Смелете добре, докато сместа остава слепена при стискане.
3. Добавете бакпулвер, сол, кимион и брашно от нахут. Смелете отново.
4. Загрейте силно 3-4 пръста олио в дълбко съд. с помощта на две лъжици оформяйте кюфтенца от сместа и ги пускайте в горещото олио. пържете до златисто. Изваждайте фалафелите върху кухненска хартия.
5. За дзадзикито обелете краставицата, разрежете я на две по дължина и отстранете семките и. След това я настържете на едро ренде. Обелете и настържете скилдките чесън. Нарежете на ситно листата мента. Смесете продуктите в купа и добавете киселото мляко. Овкусете със сол и черен пипер. Налейте зехтин и разбъркайте добре.
6. Сервирайте фалафел с дзадзики и тънки питки.

Продукти

 

  • 125 г нахут
  • 2 скилидки чесън
  • 1 малка връзка магданоз
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 50 г брашно от нахут

За дзадзики:

  • 1 краставица
  • 100 г кисело мляко
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. нарязани листа мента
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти