Предаване: Пикантното пътуване на Шейн Делия - МавританияГледайте в: Понеделник 20 септември от 20:00 | Понеделник 20 септември от 20:30

Начин на приготвяне:

1. Сложете предварително накиснатия за 1 нощ в студена вода и прецеден нахут в кухненски робот. Добавете нарязаните на едро чесън и люти чушки без семки, листата кориандър, както и подправките - сол, черен пипер, кориандър и кимион (семената предварително се запичат в сух тиган и след това се смилат). Добавете прясно изцедения лимонов сок и смелете всичко до получаването на паста, която може да се задържа като я стиснете.

2. Оформете малки плоски кюфтенца от сместа, по около 50 г всяко. След това ги изпържете на порции в маслена баня (олиото трябва да е загрято до 180 градуса), до златисто, за около 3 минути. Извадете фалафелите в чиния, постлана с кухненска хартия.

3. За бързата туршия пригответе стерилизиран буркан. Почистете и нарежете зеленчуците на тънки кръгчета. Подредете зеленчуците в буркана и добавете семената кориандър. В купа разбийте оцета, меда и зехтина. Залейте зеленчуците със сместа. Затворете буркана и поставете в хладилник за 30 минути.

4. Разрежете питките на две и ги запечете. На едната половинка питка сложете малко доматено чътни, а на другата малко майонеза. Сложете от маринованите зеленчуци, а след това фалафел. Завършете с листа пресни подправки и захлупете с другата половинка на питката.

Продукти

  • 100 г майонеза
  • 1/2 консервиран лимон
  • 10 листа прясна мента
  • 10 листа магданоз
  • 10 листа пресен кориандър
  • 12 мини питки за бургер
  • 150 мл доматено чътни

 

За фалафелите:

  • 300 г сух нахут
  • 1 ч.ч. листа пресен кориандър
  • 80 мл лимонов сок
  • 2 скилидки чесън
  • 2 малки червени люти чушки
  • 2 с.л. семена кимион
  • 2 с.л. смлян кориандър
  • сол и черен пипер
  • олио за пържене

 

За бързата туршия:

  • 6 репички
  • 6 бейби корена паъщрнак
  • 6 корнишона
  • 6 бейби главички червено цвекло
  • 2 с.л. семена кориандър
  • 400 мл зехтни
  • 150 мл оцет от шери
  • 2 с.л. мед

Свързани рецепти