Начин на приготвяне:

1. Сварете езика за около 2 часа със сол, глава лук, дафиновите листа, бахар и черен пипер. Охладете го и го обелете.
2. Обелете хряна, настържете го и го залейте с бяло вино. Настържете цвеклото и ябълката и ги задушете в зехтина. Смесете ги с хряна, овкусете със сол и черен пипер. Накрая добавете сметаната и разбъркайте.
3. Зелените домати надупчете с вилица, намажете ги със зехтин и ги изпечете върху фолио, докато омекнат и станат златисти. След това нарежете лука на ситно, смесете го с обелените и нарязаните на ситно домати, люта чушка, смачкания в преса чесън, кимион, стрит кориандър, сол и зехтин.
4. За третия сос обебете скилидките чесън и ги смелете заедно с прясното мляко, олиото и сол на вкус в блендер. Накрая налейте бял винен оцет и разбъркайте.
6. Нарежете езика на филийки и го сервирайте студен с трите вида сос. Поръсете го с малко черен пипер.

Продукти

  • 1 телешки език
  • 1 глава лук
  • 2 дафинови листа
  • бахар на вкус
  • сол и черен пипер на вкус

За соса с хрян:

  • 2 корена хрян
  • 1 глава сварено червено цвекло
  • 1 зелена ябълка
  • 1 к.ч. бяло вино
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. зехтин

За соса със зелени домати:

  • 4 зелени домата
  • зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 зелена люта чушка
  • 1 щипка кимион
  • 1 щипка кориандър
  • сол на вкус
  • 30 мл зехтин

За чесновия сос:

  • 1 глава чесън
  • 1 к.ч. прясно мляко
  • 2 к.ч. олио
  • сол на вкус
  • 20 мл бял винен оцет

Свързани рецепти