Начин на приготвяне:

1. Омесете бързо тестото като смесите първо маслото със захарта, а след това добавите брашното и яйцето. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете в хладилника.
2. За пълнежа смесете в една купа брашното с набухвател и захарта, а в друга яйцето, млякото, олиото и подправките. След това обединете двете смеси и ги разбъркайте хубаво. Добавете обелената и настъргана тиква.
3. Извадете тестото от хладилника и го сложете върху обилно набрашнен плот. Разточете го с точилка без да натискате силно и като го обръщате непрекъснато от двете страни. Поставете разточеното тесто върху тавичката за пая и изрежете излишното тесто. Изсипете сместа за пълнежа и печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса.
4. Разбийте сметаната със захарта за топинга. Накиснете желатина в студена вода, а после го разтопете на водна баня.
5. За баварския крем разбийте жълтъка със захарта, а след това добавете топлото мляко. Пресипете сместа в тенджерка и оставете на котлона, докато започне да се сгъстява. Добавете и канела. Дръпнете сместа от котлона, добавете желатина към нея и разбъркайте хубаво. Оставете в хладилника за известно време. След това отделете 150 г от битата сметана и я добавете към крема. Разбъркайте.
6. Намажете пая с крема. Отгоре гарнирайте обилно с бита сметана, като използвате за целта шприц. Накрая украсете с настърган шоколад и ядки.

Продукти

За масленото тесто:

  • 50 г захар
  • 100 г охладено масло
  • 120 г брашно
  • 0.5 яйце

За пълнежа:

  • 100 г брашно с набухвател
  • 120 г светлокафява захар
  • 1 щипка сол
  • 1 яйце
  • 90 мл олио
  • 1 щипка куркума
  • 1 щипка джинджифил
  • 130 мл прясно мляко
  • 130 г настъргана тиква

За крема:

  • 1 жълтък
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 150 г бита сметана
  • 6 г желатин или 3 листа

За топинга:

  • 200 мл сметана
  • 50 г захар

За украса:

  • настърган шоколад
  • печени кедрови ядки или филирани бадеми
  • канела за поръсване

Свързани рецепти