Есенен пай с тиква
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Омесете бързо тестото като смесите първо маслото със захарта, а след това добавите брашното и яйцето. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете в хладилника.
2. За пълнежа смесете в една купа брашното с набухвател и захарта, а в друга яйцето, млякото, олиото и подправките. След това обединете двете смеси и ги разбъркайте хубаво. Добавете обелената и настъргана тиква.
3. Извадете тестото от хладилника и го сложете върху обилно набрашнен плот. Разточете го с точилка без да натискате силно и като го обръщате непрекъснато от двете страни. Поставете разточеното тесто върху тавичката за пая и изрежете излишното тесто. Изсипете сместа за пълнежа и печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса.
4. Разбийте сметаната със захарта за топинга. Накиснете желатина в студена вода, а после го разтопете на водна баня.
5. За баварския крем разбийте жълтъка със захарта, а след това добавете топлото мляко. Пресипете сместа в тенджерка и оставете на котлона, докато започне да се сгъстява. Добавете и канела. Дръпнете сместа от котлона, добавете желатина към нея и разбъркайте хубаво. Оставете в хладилника за известно време. След това отделете 150 г от битата сметана и я добавете към крема. Разбъркайте.
6. Намажете пая с крема. Отгоре гарнирайте обилно с бита сметана, като използвате за целта шприц. Накрая украсете с настърган шоколад и ядки.
2. За пълнежа смесете в една купа брашното с набухвател и захарта, а в друга яйцето, млякото, олиото и подправките. След това обединете двете смеси и ги разбъркайте хубаво. Добавете обелената и настъргана тиква.
3. Извадете тестото от хладилника и го сложете върху обилно набрашнен плот. Разточете го с точилка без да натискате силно и като го обръщате непрекъснато от двете страни. Поставете разточеното тесто върху тавичката за пая и изрежете излишното тесто. Изсипете сместа за пълнежа и печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса.
4. Разбийте сметаната със захарта за топинга. Накиснете желатина в студена вода, а после го разтопете на водна баня.
5. За баварския крем разбийте жълтъка със захарта, а след това добавете топлото мляко. Пресипете сместа в тенджерка и оставете на котлона, докато започне да се сгъстява. Добавете и канела. Дръпнете сместа от котлона, добавете желатина към нея и разбъркайте хубаво. Оставете в хладилника за известно време. След това отделете 150 г от битата сметана и я добавете към крема. Разбъркайте.
6. Намажете пая с крема. Отгоре гарнирайте обилно с бита сметана, като използвате за целта шприц. Накрая украсете с настърган шоколад и ядки.
Продукти
- За масленото тесто:50 г захар 100 г охладено масло 120 г брашно 0.5 яйцеЗа пълнежа:100 г брашно с набухвател 120 г светлокафява захар 1 щипка сол 1 яйце 90 мл олио 1 щипка куркума 1 щипка джинджифил 130 мл прясно мляко 130 г настъргана тикваЗа крема:1 жълтък 250 мл прясно мляко 50 г захар 1 ч.л. канела 150 г бита сметана 6 г желатин или 3 листаЗа топинга:200 мл сметана 50 г захарЗа украса: настърган шоколад печени кедрови ядки или филирани бадеми канела за поръсване
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Пай с ябълки и къпини
Рецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад