Епичното печено свинско на Джейми
Рецепта от: Джейми Оливър

1. Поставете свинската кожа в хладилник, без да я покривате и я оставете да изсъхне докато месото се готви.
2. За ароматната сол сипете в хаванче зърната черен пипер, семената фенел и дафиновите листа. Счукайте всичко добре. Добавете настърганата кора на лимона и листенцата мащерка и розмарин. Отново счукайте. Накрая добавете солта и я счукайте много добре. Може да използвате и блендер.
3. Направете повърхностни (с дебелина около 1 см) диагонални разрези в двете посоки в мазната част на месото - трябва да се получат малки ромбоидчета по цялата повърхност. Сипете 1 с.л. от ароматната сол и 2 с.л. зехтин върху месото и ги втрийте много добре.
4. Обелете картофите и ги сварете. Прецедете ги и ги сложете в тава. Обелете корените пащърнак и отрежете горните и долните им краища. Поставете ги в тавата,между картофите. Поставете тавата най-долу в предварително загрята фурна на 240 градуса. Решетката поставете по средата на фурната и върху нея поставете месото, с мазната част нагоре. По време на печенето мазнината от месото ще капе върху зеленчуците. Намалете градусите на 200 и печете 1 час и 20 минути.
5. Върху лист алуминиево фолио поставете лист хартия за печене. По средата му поставете ябълката, крушата, прасковата и небелената глава лук. Поръсете обилно с бърбън. Завийте на бохча първо хартията за печене, а след това и алуминиевото фолио. Поставете във фурната за 1 час и 10 минути.
6. Извадете изпеченото месо и го покрийте с алуминиево фолио. Оставете го да почине в продължение на 30 минути. Излейте мазнината от печените зеленчуци и я запазете за друго готвене.
7. Развийте алуминиевото фолио от плодовете. Пробийте дупка ва хартията и изтискайте сока на плодовете в купичка. След това изтискайте и самите плодове с ръка, като премахвате семките и сърцевината на ябълката и крушата, както и люспите на лука. Намачкайте плодовете и лука и ги добавете при сока. Разбъркайте и оставете да изстине.
8. Обелете и нарежете на тънки резени тиквата (ако тиквата е тънкокора, може да не я белите). Подредете ги в тава и ги поръсете със сол и черен пипер. Загрейте отново фурната на 240 градуса. Направете зигзагообразни прорези в кожата и я поставете върху решетката на фурната. Отдолу поставете тавата с тиквата. Печете 30 минути.
9. За соса "Грейви"запържете в тиган с малко зехтин нарязания лук и каймата за около 10 минути, като разбърквате периодично. Добавете брашното, горчицата и 10-20 мл бърбън. Ако искате фламбирайте, ако не- оставете алкохола да се изпари. Добавете бульона и оставете да заври. Гответе 10-15 минути, докато сосът придобие плътна консистенция.
10. Изхвърлете мазнината от печената тиква. ПРехвърлете резените при печените зеленчуци. Поставете тавата със зеленчуците в изключената фурна, за да стоят топли.
11. Разделете ребрата едно от друго, а останалото месо нарежете на тънки резени. Сервирайте с печени зеленчуци, плодов сос и сос "Грейви".
Продукти
- 8 свински котлета (цяло парче), с отделена кожа и без кост
- зехтин
- 2 картофа
- 8 корена пащърнак
- бърбън
- 2 кг тиква
- За ароматната сол:
- 2 ч.л. семена от фенел
- 2 ч.л. зърна черен пипер
- 6 пресни дафинови листа
- 1 лимон
- 1 стрък розмарин
- 1 стрък мащерка
- 125 г морска сол "Малдон"
- За плодовия сос:
- 1 глава червен лук
- 1 ябълка
- 1 круша
- 1 праскова
- За сос "Грейви":
- 1 глава червен лук
- 200 г кайма от свинска плешка
- 2 с.л. брашно
- 1 пълна ч.л. пълнозърнеста горчица
- 1 литър органичен пилешки бульон
- бърбън
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Джейми Оливър
Испански омлет