Епичното печено свинско на Джейми

©2019 Jamie Olivers Enterprises Ltd
Епичното печено свинско на Джейми
Предаване: Бойният клуб на Джейми и ДжимиГледайте в: Понеделник, 28 септември от 21:00 | Вторник, 29 септември от 05:10

Начин на приготвяне:

1. Поставете свинската кожа в хладилник, без да я покривате и я оставете да изсъхне докато месото се готви.

2. За ароматната сол сипете в хаванче зърната черен пипер, семената фенел и дафиновите листа. Счукайте всичко добре. Добавете настърганата кора на лимона и листенцата мащерка и розмарин. Отново счукайте. Накрая добавете солта и я счукайте много добре. Може да използвате и блендер.

3. Направете повърхностни (с дебелина около 1 см) диагонални разрези в двете посоки в мазната част на месото - трябва да се получат малки ромбоидчета по цялата повърхност. Сипете 1 с.л. от ароматната сол и 2 с.л. зехтин върху месото и ги втрийте много добре.

4. Обелете картофите и ги сварете. Прецедете ги и ги сложете в тава. Обелете корените пащърнак и отрежете горните и долните им краища. Поставете ги в тавата,между картофите. Поставете тавата най-долу в предварително загрята фурна на 240 градуса. Решетката поставете по средата на фурната и върху нея поставете месото, с мазната част нагоре. По време на печенето мазнината от месото ще капе върху зеленчуците. Намалете градусите на 200 и печете 1 час и 20 минути.

5. Върху лист алуминиево фолио поставете лист хартия за печене. По средата му поставете ябълката, крушата, прасковата и небелената глава лук. Поръсете обилно с бърбън. Завийте на бохча първо хартията за печене, а след това и алуминиевото фолио. Поставете във фурната за 1 час и 10 минути.

6. Извадете изпеченото месо и го покрийте с алуминиево фолио. Оставете го да почине в продължение на 30 минути. Излейте мазнината от печените зеленчуци и я запазете за друго готвене.

7. Развийте алуминиевото фолио от плодовете. Пробийте дупка ва хартията и изтискайте сока на плодовете в купичка. След това изтискайте и самите плодове с ръка, като премахвате семките и сърцевината на ябълката и крушата, както и люспите на лука. Намачкайте плодовете и лука и ги добавете при сока. Разбъркайте и оставете да изстине.

8. Обелете и нарежете на тънки резени тиквата (ако тиквата е тънкокора, може да не я белите). Подредете ги в тава и ги поръсете със сол и черен пипер. Загрейте отново фурната на 240 градуса. Направете зигзагообразни прорези в кожата и я поставете върху решетката на фурната. Отдолу поставете тавата с тиквата. Печете 30 минути.

9. За соса "Грейви"запържете в тиган с малко зехтин нарязания лук и каймата за около 10 минути, като разбърквате периодично. Добавете брашното, горчицата и 10-20 мл бърбън. Ако искате фламбирайте, ако не- оставете алкохола да се изпари. Добавете бульона и оставете да заври. Гответе 10-15 минути, докато сосът придобие плътна консистенция.

10. Изхвърлете мазнината от печената тиква. ПРехвърлете резените при печените зеленчуци. Поставете тавата със зеленчуците в изключената фурна, за да стоят топли.

11. Разделете ребрата едно от друго, а останалото месо нарежете на тънки резени. Сервирайте с печени зеленчуци, плодов сос и сос "Грейви".

Продукти

8 свински котлета (цяло парче), с отделена кожа и без кост

зехтин

2 картофа

8 корена пащърнак

бърбън

2 кг тиква

 

За ароматната сол:

2 ч.л. семена от фенел

2 ч.л. зърна черен пипер

6 пресни дафинови листа

1 лимон

1 стрък розмарин

1 стрък мащерка

125 г морска сол "Малдон"

 

За плодовия сос:

1 глава червен лук

1 ябълка

1 круша

1 праскова

 

За сос "Грейви":

1 глава червен лук

200 г кайма от свинска плешка

2 с.л. брашно

1 пълна ч.л. пълнозърнеста горчица

1 литър органичен пилешки бульон

бърбън

Свързани рецепти