Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Енгадинска орехова торта

категория 0/5
1. За тестото разбийте с миксер маслото с пудрата захар до пухкавост. Добавете и щипка сол. След това добавете яйцето, а накрая и брашното. Щом се оформи топка, увийте я в прозрачно фолио и я сплескайте. Оставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа разделете захарта и меда на две части. Половината захар сложете в тенджерка заедно със сметаната, половината мед и маслото. Оставете сместа да заври. Едновременно с това в друга тенджеркасложете другата половина захар и мед. Добавете и лимоновия сок и изчакайте захарта да се карамелизира. Тогава изсипете врялата сметана при карамела. След няколко секунди дръпнете сместа от котлона и добавете нарязаните на едро орехи в нея. Изсипете пълнежа в чиния и изчакайте да изстине малко.
3. Намажете с масло стените и дъното на форма за торта с подвижно дъно. Разточете тестото върху набрашнен плот в приблизително кръгла форма с дебелина около 3 мм. Навийте го върху точилка и го прехвърлете във формата. Напаснете тестото по дъното и стените и изрежет излишното. След това с парчета тесто разширете покритието на стените - трябва краищата от тесто да стърчат малко над формата.
4. Изсипете пълнежа и го разпределете равномерно. Завийте стърчащите краища от тесто навътре /около 2-3 см/. Намажете ги със смес от жълтък и малко течна сметана или с разбито яйце.
5. Останалото тесто разточете отново и изрежете кръг за капак на тортата, като ползвате тава за шаблон. Покрийте тортата с капака и хубаво подпъхнете тестото навътре. С рингче направете дупка по средата - комин, през който да излиза парата. Намажете с жълтък и сметана. Ако ви е останало тесто, може да направите малки орнаменти върху тортата, които отново да намажите с жълтък и сметана. Печете тортата на 200 градуса 30 минути.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен