Начин на приготвяне:

1. Сложете филенцата аншоа в купа със студена вода за 5 минути, за да се обезсолят. След това ги подсушете и отстранете гръбначната кост заедно с опашката.

2. В блендер сипете зехтина, лимоновия сок и водата. Добавете обелените скилидки чесън и филенцата аншоа. Пасирайте до гладкост.

3. Пресипете еликсира в купичка. Поднесете с отделени листа цикория.

4. Поръсете телешки стек със сол и черен пипер от двете страни и го изпечете в силно загрят грил-тиган за по 3 минути от всяка страна. Увийте пържолата в алуминиево фолио и оставете да почине 5 минути. След това нарежете месото на тънки парчета и ги подредете рехаво в голяма чиния. Поръсете с няколко с.л. еликсир от аншоа. Поръсете със ситно нарязан див лук.

Продукти

За еликсира:

100 г осолени филенца аншоа

3 големи скилидки чесън

2.5 с.л. лимонов сок

175 мл зехтин екстра върджин

125 мл студена вода

 

За сервиране:

2-3 бр. червена цикория

репички

1 телешки стек (дебелина 2.5 см)

див лук

Свързани рецепти