Еленско с пюре от пащърнак и сос от боровинки

Еленско с пюре от пащърнак и сос от боровинки

Начин на приготвяне:

1. Поръсете цялото парче месо със сол от двете страни. Сипете 2 с.л. олио и бучка масло в тиган, докато още не е загрял. Щом мазнината се загрее, поставете парчето месо и го запържете от двете страни, като четсо го обръщате, до златисто.
2. Поставете месото в дълбока тавичка, постлана с хартия за печене. Върху месото поставете целите стръкове мащерка и розмарин, като букетче и го овържете с готварски конец.Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути - вътрешната температура на месото трябва да е 50 градуса.
3. За пюрето обелете картофите и пащърнака и ги нарежете на кубчета. Сварете ги в подсолена вода. След това ги прецедете и намачкайте. Добавете маслото и прясното мляко и разбъркайте до получаването на пюре. Овкусете със сол, няколко капки олио с аромат на трюфели и 30--50 г фино настърган пармезан.
4. За боровинковия сос запържете нарязаните на дребни кубчета морков и пащърнак в малко олио с аромат на трюфели, в дълбока тенджерка. Щом зеленчуците омекнат, добавете нарязания на ситно лук и настъргания чесън. Разбъркайте и задушете. След това добавете червеното вино, телешкия бульон, водката, соса демиглас и царевичния сироп. Добавете и половината боровинки. Разбъркайте и оставете соса да къкри докато се посгъсти. Прецедете соса през цедка в друга тенджерка, като хубаво изтискате боровинките. Добавете останалите боровинки и след 5 минути дръпнете от котлона.
5. Увийте изпеченото месо в алуминиево фолио и го оставете да почине 10-15 минути. След това го поставете в голяма чиния без да го развързвате и го полейте с половината боровинков сос. Останалият сос пресипете в купичка.
6. Поднесете месото с пюрето от пащърнак и боровинков сос. Развържете месото и го нарежете на филии.

Продукти

За месото:

  • 1.2 кг еленско месо
  • сол
  • 5 стръка прясна мащерка
  • 4 стръка пресен розмарин
  • олио
  • бучка масло

За пюрето:

  • 6 картофа
  • 3 корена пащърнак
  • 2 с.л. масло
  • 150 мл прясно мляко
  • олио от трюфели
  • сол
  • 30 г пармезан

За соса:

  • 100 г нарязан лук
  • 100 г нарязани моркови
  • 100 г нарязан пащърнак
  • 1 ч.л. настърган чесън
  • 200 мл червено вино
  • 75 мл водка
  • 100 мл телешки бульон
  • 150 мл сос Демиглас
  • 200 г боровинки
  • 1 с.л. царевичен сироп
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти