Еклерово руло
Рецепта от: Надия Хюсеин
За еклеровото руло първо се приготвя блат от парено тесто, който се изпича. След това върху блатът се разстила слой от бита сметана и той се навива на руло. Накрая рулото се залива с шоколадов ганаш - за пълен разкош!
Продукти
- За пареното тесто:
- 200 мл вода
- 85 г безсолно масло
- 1 с.л. захар
- щипка сол
- 115 г брашно
- 3 яйца от свободно отгледани кокошки
- За пълнежа:
- 300 мл сладкарска сметана
- 2 с.л. пудра захар
- 1 ч.л. ванилова паста
- 4 с.л. солен карамел
- За шоколадовия ганаш:
- 200 г натурален шоколад (70% какао)
- 100 мл пълномаслена течна сметана
- Допълнително:
- 100 г млечен шоколад
Начин на приготвяне:
- 1. За пареното тесто сипете студената вода, нарязаното на кубчета масло, захарта и солта в тенджерка. Оставете сместа да заври и маслото да се разтопи. Изсипете наведнъж брашното и бъркайте енергично, докато се образува гладка топка тесто, която се отделя от стените на съда. Дръпнете от огъня и щом сместа поизстине, постепенно добавете предварително разбитите яйца, при непрекъснато разбиване. Трябва да получите гладко и лъскаво тесто. Ако при загребване с лъжица тестото пада от ней, образувайки триъгълник, значи е готово.
- 2. Постелете предварително намазнена тава (20х30 см) с хартия за печене и разстелете пареното тесто в нея, с помощта на шпатула. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор 30 минути.
- 3. Обърнете тавата върху чиста разстлана кухненска кърпа. Докато тестото е още горещо го завийте на руло с помощта на кърпата и го оставете увито в нея да изстине напълно.
- 4. За пълнежа разбийте сметаната с пудрата захар и ваниловата паста до полуплътност. Развийте тестото и разстелете равномерно битата сметана върху него. Върху сметаната разстелете и купешкия солен карамел (може да използвате сладко от мляко с добавена щипка сол). Навийте на руло и поставете върху дъска.
- 5. За шоколадовия ганаш начупете натуралния шоколад на парченца в купа. Сипете сметаната в тенджерка и оставете да кипне. Залейте шоколада с врялата сметана и разбъркайте внимателно докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Оставете да изстине.
- 6. Нанесете шоколадовия ганаш на равномерен слой върху рулото. Поръсете с настърган млечен шоколад.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж