Еклери с млечен шоколад, сладко от манго и кардамон
Рецепта от: Франсишко Морейра
1. За масленото тесто разбийте с помощта на миксер маслото със стайна температура със захарта и брашното, до образуването на гладко тесто. Поставете тестото между два листа хартия за печене и го разточете с дебелина 3 мм. Поставете разточеното тесто във фризер докато се стегне.
2. За пареното тесто сипете прясното мляко и водата. Добавете маслото, солта и захарта, пуснете и резените лимонова кора. Щом сместа заври, изсипете наведнъж брашното и започнете да разбърквате, докато не се образува топка тесто. Тестото трябва да се отделя от стените на съда, тогава е готово.
3. Прехвърлете тестото в купа и започнете да го разбърквате с помощта на миксер. Без да спирате разбиването, до бавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате до хомогенност. Пресипете пареното тесто в пош с гладък накрайник.
4. В тава, постлана с хартия за печене, шприцовайте малки топчета от парено тесто, около 3-4 см. в диаметър. С помощта на ринг с диаметър 3 см. изрежете кръгчета от масленото тесто. Поставете по едно кръгче върху всяка топчица. Печете еклерите в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. За гела от манго сипете в тенджера пюрето от манго, водата, кардамона и агар-агара. Оставете сместа да се загрее, като разбърквате. Дръпнете от котлона и оставете да поизстине. Обелете и нарежете мангото на малки кубчета. Добавете ги в гела и разбъркайте. Охладете сместа в хладилник.
6. За шоколадовия ганаш оставете млякото да заври и го изсипете върху предварително начупения на парченца шоколад. Разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане хомогенна. Добавете сметаната, разбъркайте и оставете сместа да се охлади. След това разбийте с помощта на миксер до пухкавост. Прехвърлете в пош с назъбен накрайник.
7. Отрежете капачета на изстиналите еклери с помощта на назъбен нож. Напълнете всеки еклер до половината с гел от манго. След това шприцовайте шоколадов ганаш така, че да се покаже 1/2 см над повърхността. Поставете капачетата.
Продукти
- За пареното тесто:
- 100 г полуобезмаслено прясно мляко
- 100 г вода
- 90 г безсолно масло
- 4 г фина сол
- 6 г захар
- кора от лимон
- 100 г брашно
- 2 яйца
- За масленото тесто:
- 37 г масло
- 45 г кафява захар
- 45 г брашно
- За гела от манго:
- 150 г пюре от манго
- 50 г вода
- 3 г смлян кардамон
- 1 манго
- За шоколадовия ганаш:
- 150 г прясно мляко
- 300 г млечен шоколад
- 300 г течна сметана (35% масленост)
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни