Еклери, пълнени с крем, маскарпоне и кафеена глазура

Еклери, пълнени с крем, маскарпоне и кафеена глазура

Начин на приготвяне:

1. За масленото тесто в купа разбийте маслото и пудрата захар с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцето и разбийте отново. Добавете брашното и солта и разбъркайте до хомогенност. Извадете тестото върху плота и го омесете леко с ръце. Оформете го на топка и го разделете на две равни части. За рецептата ще е необходима само едната част тесто, другата съхранявайте увита във фолио във фризера. Сплескайте тестото, което ще използвате и го увийте в прозрачно фолио. Поставете го в хладилник за 15-20 минути.
2. За пареното тесто сипете в тенджерка млякото и добавете щипка сол, захар и масло. Поставете съда върху котлона и оставете докато маслото се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете брашното. Разбъркайте с помощта на шпатула до образуването на гладка топка тесто. Върнете тенджерката върху котлона и бъркайте в продължение на няколко минути, трябва да чуете съскащ звук.Пресипете тестото в купа.  Премерете яйцата с кантарче. Добавете ги едно по едно към тестото, като разбърквате след всяко, до пълното му поемане. Накрая тестото трябва да е много гладко. Пресипете го в пош с гладък накрайник.
3. Постелете тава с хартия за печене. Шприцовайте правоъгълни форми /10 см/ от парено тесто. Разточете масленото тесто тънко върху набрашнен плот. Изрежете 8 ленти с дължината и ширината на еклерите. Поставете по една лента върху всеки еклер. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
4. За крема с маракуя сипете плодовия сок в тенджерка заедно със захарта и сложете върху котлона. Накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути. Премерете яйцата и жълтъците. Щом сместа в тенджерката заври, добавете яйцата и жълтъците и разбивайте непрекъснато докато температурата достигне 85 градуса. Дръпнете от огъня и добавете изтискания желатин. Разбъркайте докато той се разтопи и температурата падне до 40 градуса. За целта може да поставите купата в друга купа с леденостудена вода. Добавете маслото и разбийте с помощта на пасатор до гладкост. Покрийте крема с плозрачно фолио и го оставете да се охлади.
5. За глазурата пресейте почти цялата пудра захар в купа и добавете почти цялото кафе. Бъркайте енергично с помощта на тел докато се образува гладка и леко течна консистенция. Добавете още пудра захар или още кафе ри необходимост.
6. За шоколадовата украса разтопете шоколада на водна баня. Темперирайте шоколада, като изсипете 2/3 от него върху мраморен плот и го разстилате с помощта на шпакла докато достигне 26 градуса. Сипете го при останалия шоколад и разбъркайте до температура от 36 градуса. Пресипете шоколада в пош с тънък накрайник. Шприцовайте спирали с ширината и дължината на еклерите върху два лист алуминиево фолио. Оставете на стайна температура.
7. За крема с маскарпоне сипете маскарпонето в купа и добавете пудрата захар. Разбъркайте до хомогенност. Покрийте с фолио и охладете в хладилник. След това пресипете крема в пош с назъбен накрайник. Разбъркайте крема от маракуя и го пресипете в пош с тънък накрайник.
8. Пробийте от долната страна на всеки изстинал еклер по една дупка в двата края с помощта шишче. Напълнете еклерите с крем от маракуя. Подредете ги в тавата. Върху всеки еклер шприцовайте крем от маскарпоне, оформен на три розички. Поръсете с помощта на фина цедка малко какао върху шоколадовите спирали. Поставете по една шоколадова спирала върху всеки еклер и леко притиснете.
9. Подредете еклерите в продълговата чиния. 

Продукти

За пареното тесто:

  • 250 мл прясно мляко
  • 100 г масло
  • 5 г сол
  • 10 г захар
  • 150 г брашно
  • 200 г яйца

За масленото тесто:

  • 200 г пудра захар
  • 300 г брашно
  • 100 г масло
  • 5 г сол
  • 1 яйце

За крема с маракуя:

  • 4 г желатин
  • 200 мл сок от маракуя
  • 60 г захар
  • 60 г жълтъци
  • 60 г яйца
  • 60 г меко масло

За крема с маскарпоне:

  • 400 г маскарпоне
  • 40 г пудра захар

За глазурата:

  • 200 г пудра захар
  • 20 мл силно кафе еспресо

Допълнително:

  • 200 г натурален шоколад (70% какао)
  • какао за поръсване

Свързани рецепти