Еклери с карамел и плодове
1. За пареното тесто сипете водата, прясното мляко и маслото в тенджерка и оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време. Добавете брашното и бъркайте енергично до образуването на топка тесто, около 5 минути. Пресипете тестото в купа и добавете яйцата едно по едно, като разбърквате след всяко до пълното му абсорбиране. Пресипете тестото в шприц с гладък накрайник.
2. Постелете тава с хартия за печене и шприцовайте големи топки от тестото. Печете в предварително загрята фурна на 210 градуса 25 минути.
3. За карамеления сос сипете захарта в тиган и я оставете да се карамелизира, като разклащате леко съда от време на време. Добавете 50 мл сметана и оставете сместа да поклокочи няколко минути. Дръпнете от огъня, добавете сол и масло. Разбъркайте с шпатула докато се разтопи и сместа стане напълно гладка.
4. Разбийте останалата сметана с помощта на миксер, до плътност. Охладете сметаната добре, след това отделете 1/3 от нея в шприц с назъбен накрайник. Към останалата сметана добавете поизстиналия карамел и разбъркайте до хомогенност с помощта на шпатула. Прехвърлете в шприц с назъбен накрайник.
5. Разрежете изстиналите еклери на две. Шприцовайте топка карамелен крем върху долната част на всеки еклер. Върху крема поставете капака на всеки еклер с вътрешната страна нагоре. Напълнете с бита сметана. Украсете еклерите с различни плодове - ягоди, боровинки, къпини, френско грозде, малини.
6. Сипете червеното цвекло на прах в сока от червено цвекло и разбъркайте. Разстелете леко марципана и сипете сока от червено цвекло върху него. Омесете докато получите равномерен розов цвят. Оформете марципана на дълъг фитил. Разточете и изрежете дълги ленти.
7. Опаковайте плодовите еклери с ленти марципан, като подарък. Подредете ги върху поднос.

Продукти

  • За еклерите:100 мл прясно мляко 100 мл вода 100 г масло 100 г брашно 4 яйцаЗа карамеления крем:125 г захар 350 мл течна сметана щипка сол 30 г маслоЗа марципана:200 г марципан 1 с.л. сок от червено цвекло 1 ч.л. червено цвекло на прах200 г ягоди 100 г боровинки 100 г къпини 150 г червени плодове

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички