Джинджифилови курабийки

Джинджифилови курабийки

Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте маслото с помощта на миксер /с бъркалка за тесто/. Добавете захарта, а след това и меда. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и смлените подправки по ваш избор. Добавете сухите съставки и разбийте до хомогенност. /Тестото можете да направите и на ръка, тъй като не е необходимо то да се разбива много./
2. Извадете тестото и леко го омесете върху плот. Поръсете плота с малко брашно и оформете тестото в квадратна форма, с ръце. Поръсете малко брашно и върху тестото и с помощта на точилка го разточете до дебелина от 0.5 см. С помощта на формичка изрежете човечета. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 165 градуса 15-20 минути.
3. За портокаловия конфитюр обелете кората на портокалите с белачка за зеленчуци. /Използвайте органични портокали, като ги измиете и подсушите предварително./ Нарежете парчетата кора първо на тънки ивички, а след това на малки квадратчета. Сложете ги в тенджерка. Изрежете бялата част на портокалите и след това ги филетирайте, като поставяте парчетата в цедка в купа, а сока от останалото месо на плода изтисквате с ръка. Отстранете всички семки и поставете резените портокал заедно със сока при коричките. Добавете желиращата захар и бъркайте докато сместа заври. Оставете сместа да ври 3 минути. Пресипете конфитюра в тавичка и покрийте с прозрачно фолио. Оставете конфитюра да се охлади. 
4. За нугата карамелизирайте захарта в тенджерка, като я сипвате на три части и изчаквате всяка да се карамелизира. Щом захарта се карамелизира, добавете филираните бадеми и разбъркайте много добре. Пресипете нугата върху листа хартия за печене. Покрийте с друг лист хартия и разстелете нугата като притискате с ръце. Оставете я да изстине. След това я начупете и смелете фино в кухненски робот или кафемелачка.
5. За бялата глазура пресейте пудрата захар в купа. Добавете постепенно лъжиците вода като разбърквате енергично с помощта на тел. Щом консистенцията на сместа стане като на гладка, течна паста, пресипете във фунийка от хартия. Изрежете края на фунийката тънко. С глазурата украсете няколко джинджифилови човечета - нарисувайте очички, уста, копчета и т.н.
6. За шоколадовия ганаш сипете сметаната в тенджерка и я оставете да заври. Дръпнете от огъня и добавете към нея предварително нарязания шоколад. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава. Покрийте с фолио и охладете в хладилник за няколко часа.
7. Нарежетете натуралния шоколад. Сложете 2/3 от него в купа и го разтопете на водна баня. Дръпнете от огъня и добавете останалия нарязан шоколад. Разбъркайте докато сместа стане гладка и лъскава. Така шоколадът е е темпериран.
8. Вземете четен брой от останалите курабийки. Обърнете половината и шприцовайте шоколадов ганаш върху тях, като оставите празно пространство по средата. Запълнете дупките с портокалов конфитюр, като първо го разбъркате. Захлупете с второ човече и притиснете. С ръка поставете от смляната нуга по краищата на слепените човечета. След това потопете всяко слепено човече в темперирания шоколад с помощта на вилица така, че да да стане пълно шоколадово. Изтръскайте леко шоколада над купата и поставете върху лист хартия. Може да украсите шоколадовите човечета с малко пресято какао и ивици шприцован шоколадов ганаш.

Продукти

За тестото:

  • 125 г меко масло
  • 75 г тъмнокафява захар
  • 135 г мед
  • 10 г бакпулвер
  • 330 г брашно
  • 20 г смес от подправки - канела
  • карамфил
  • индийско орехче
  • кардамон

За нугата:

  • 300 г бяла захар
  • 150 г филирани бадеми

За шоколадовия ганаш:

  • 175 мл течна сметана
  • 475 г млечен шоколад

За портокаловия конфитюр:

  • 4 портокала
  • 200 г желираща захар

За глазурата:

  • 200 г пудра захар
  • 3 с.л. вода

Допълнително:

  • 200 г натурален шоколад (70% какао)

Свързани рецепти