Джинджифилов кекс

Джинджифилов кекс

Начин на приготвяне:

1. В тиган разтопете маслото заедно със захарта и златния сироп /вместо златен сироп може да използвате меласа или течен мед/ до гладкост. Дръпнете от огъня и оставете да поизстине.
2. В една купа пресейте брашното, смления златния сиджиндифил, солта и содата и ги разбъркайте.
3. В друга купа разбийте яйцата. Добавете към тях млякото и разбийте. Добавете на струйка поизстиналата смес със златен сироп и разбъркайте. Добавете и нарязаните на малки кубчета захаросан джинджифил. Разбъркайте.
4. Намаслете форма за хляб /900 г/ и изсипете кексовата смес в нея. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 50-60 минути, като през първите 30 не трябва да отваряте  фурната изобщо.
5. Извадете кекса от формата след като е поизстинал. Полейте го със сиропа от консервирания джинджифил.

Продукти

  • 225 г златен сироп
  • 100 г масло
  • 100 г захар
  • 75 г захаросан джинджифил в буркан
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 225 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • 3 с.л. джинджифилов сироп

Свързани рецепти