Джинджифилови палачинки с топъл компот от горски плодове

В тестото за тези палачинки има смес от коледни подправки и меласа. Идеални за закуска в коледната сутрин!

Продукти

  • 30 г безсолно масло
  • 3 с.л. светла кафява захар
  • 1 с.л. меласа
  • 250 г брашно
  • 2 ч.л. крем от тартар
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 ч.л. смлян джинджифил
  • 2 ч.л. канела
  • ½ ч.л. смлян бахар
  • щипка сол
  • 2 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 200 мл прясно мляко
  • олио
  • За сервиране:
  • кисело мляко или заквасена сметана
  • кленов сироп
  • За компота:
  • 400 г замразени горски плодове
  • 100 г захар
  • 2 ч.л. ванилова паста
  • 1 мандарина, настъргана кора и сок

Начин на приготвяне:

  • 1. За компота сипете всички продукти в тенджера и оставете сместа да заври. Варете докато 3-4 минути, докато сокът се редуцира. Оставете сместа да изстине.
  • 2. В тенджерка сипете маслото, захарта и меласата и разбъркайте докато се разтопят. В голяма купа сипете брашното заедно със сол, сода, крем от тартар и подправките. Разбъркайте и оформете кладенче в сместа. В кладенчето сипете топлата смес и яйцата. Разбъркайте внимателно и постепенно започнете да смесвате с брашното. Добавете прясното мляко малко по малко, до образуването на хомогенна смес.
  • 3. Загрейте тиган с малко олио. Сипете по 2 лъжици от сместа за една палачинка. Пържете до образуването на балончета по повърхността, след това обърнете и гответе още 1 минута.
  • 4. Сервирайте една върху друга джинджифилови палачинки, полети с компот от горски плодове и кленов сироп по желание. Гарнирайте с кисело мляко или сметана.

Свързани рецепти

Виж всички