Джинджифилов сладкиш с шоколадова глазура
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Това е рецепта за богат джинджифилов сладкиш. Първо се приготвя сладко от джинджифил, което се добавя в кексовата смес, а след като се изпече сладкишът, тойсе залива с мраморна глазура от бял и натурален шоколад.
Продукти
- За джинджифила:
- 225 корен джинджифил
- 700 мл вода
- 300 г захар
- За кексовата смес:
- 15 г безсолно масло
- ½ ч.л. брашно
- 220 г безсолно масло
- 200 г кафява захар Мусковадо
- 50 г меласа
- 150 г златен сироп
- 2 яйца
- 300 мл прясно мляко
- сладко от джинджифил
- 50 мл сироп от джинджифил
- 365 г брашно с набухвател
- 1 ч.л. сол
- 3 ч.л. смлян джинджифил
- ½ ч.л. канела
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- За глазурата:
- 800 г бял шоколад (28% какао)
- 300 г натурален шоколад (54% какао)
- 80 мл олио
- 40 мл олио
Начин на приготвяне:
- 1. За да направите сладко от джинджифил* обелете джинджифила и го нарежете на тънки кръгчета (3 мм). Поставете джинджифила в тенджерка и залейте с водата. Захлупете и варете на слаб огън 2 ½ часа или докато джинджифила омекне. Прецедете джинджифила върху купа и запазете течността. В тенджерка сипете 300 мл от течността (ако няма достатъчно количество, допълнете с вода). Добавете захарта и варете докато тя се разтвори напълно. Добавете джинджифила и оставете да ври още 5 минути. Охладете напълно сместа. След това прехвърлете джинджифила и сиропа в буркан и съхранявайте в хладилник.
- 2. За сладкиша сложете в тенджерка маслото, кафявата захар, меласата и златния сироп. Разбъркайте докато маслото и захарта се разтопят. Прехвърлете сместа в купа и оставете да изстине. След това добавете предварително леко разбитите яйца и прясното мляко и разбъркайте с помощта на миксер, до хомогенност. Добавете нарязания на ситно сиропиран джинджифил и разбъркайте. Добавете брашното, смлерия джинджифил, содата, канелата и солта. Разбъркайте до хомогенност.
- 3. Намажете дъното и стените на кръгла форма за кекс с дупка по средата с масло и поръсете с брашно. Изтръскайте излишното брашно. Изсипете кексовата смес в нея и печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 40-45 минути. Оставете кекса да изстине във формата 10 минути, след това го извадете и го оставете да изстине напълно. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 3 часа.
- 4. За глазурата сипете белия шоколад (чипс или нарязан) в една тенджерка, а натуралният – в друга. Загрейте двата вида шоколад върху индукционни котлони, на средноумерен огън – степен 4, докато 50% от шоколада се разтопи, а останалите 50% са все още в твърдо състояние. Пресипете всеки шоколад в отделна купа и разбъркайте енергично, докато той се разтопи напълно и стане лъскав. Пресипете двата вида шоколад в кана като редувате пласт бял и пласт тъмен шоколад. С шпатула минете по краищата на каната, колкото да се смесят леко пластовете.
- 5. Поставете кекса върху решетка и залейте с мраморната глазура с движения напред-назад. Оставете сладкиша на стайна температура 2 часа, след това го прехвърлете в чиния за сервиране.
- *Ако не искате да приготвяте сладко от джинджифил в домашни условия, използвайте купешко. Ще ви трябват 220 г.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Панданов кейк
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел