Това е рецепта за богат джинджифилов сладкиш. Първо се приготвя сладко от джинджифил, което се добавя в кексовата смес, а след като се изпече сладкишът, тойсе залива с мраморна глазура от бял и натурален шоколад.

Продукти

  • За джинджифила:
  • 225 корен джинджифил
  • 700 мл вода
  • 300 г захар
  • За кексовата смес:
  • 15 г безсолно масло
  • ½ ч.л. брашно
  • 220 г безсолно масло
  • 200 г кафява захар Мусковадо
  • 50 г меласа
  • 150 г златен сироп
  • 2 яйца
  • 300 мл прясно мляко
  • сладко от джинджифил
  • 50 мл сироп от джинджифил
  • 365 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. сол
  • 3 ч.л. смлян джинджифил
  • ½ ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • За глазурата:
  • 800 г бял шоколад (28% какао)
  • 300 г натурален шоколад (54% какао)
  • 80 мл олио
  • 40 мл олио

Начин на приготвяне:

  • 1. За да направите сладко от джинджифил* обелете джинджифила и го нарежете на тънки кръгчета (3 мм). Поставете джинджифила в тенджерка и залейте с водата. Захлупете и варете на слаб огън 2 ½ часа или докато джинджифила омекне. Прецедете джинджифила върху купа и запазете течността. В тенджерка сипете 300 мл от течността (ако няма достатъчно количество, допълнете с вода). Добавете захарта и варете докато тя се разтвори напълно. Добавете джинджифила и оставете да ври още 5 минути. Охладете напълно сместа. След това прехвърлете джинджифила и сиропа в буркан и съхранявайте в хладилник.
  • 2. За сладкиша сложете в тенджерка маслото, кафявата захар, меласата и златния сироп. Разбъркайте докато маслото и захарта се разтопят. Прехвърлете сместа в купа и оставете да изстине. След това добавете предварително леко разбитите яйца и прясното мляко и разбъркайте с помощта на миксер, до хомогенност. Добавете нарязания на ситно сиропиран джинджифил и разбъркайте. Добавете брашното, смлерия джинджифил, содата, канелата и солта. Разбъркайте до хомогенност.
  • 3. Намажете дъното и стените на кръгла форма за кекс с дупка по средата с масло и поръсете с брашно. Изтръскайте излишното брашно. Изсипете кексовата смес в нея и печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 40-45 минути. Оставете кекса да изстине във формата 10 минути, след това го извадете и го оставете да изстине напълно. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 3 часа.
  • 4. За глазурата сипете белия шоколад (чипс или нарязан) в една тенджерка, а натуралният – в друга. Загрейте двата вида шоколад върху индукционни котлони, на средноумерен огън – степен 4, докато 50% от шоколада се разтопи, а останалите 50% са все още в твърдо състояние. Пресипете всеки шоколад в отделна купа и разбъркайте енергично, докато той се разтопи напълно и стане лъскав. Пресипете двата вида шоколад в кана като редувате пласт бял и пласт тъмен шоколад. С шпатула минете по краищата на каната, колкото да се смесят леко пластовете.
  • 5. Поставете кекса върху решетка и залейте с мраморната глазура с движения напред-назад. Оставете сладкиша на стайна температура 2 часа, след това го прехвърлете в чиния за сервиране.
  • *Ако не искате да приготвяте сладко от джинджифил в домашни условия, използвайте купешко. Ще ви трябват 220 г.

Свързани рецепти

Виж всички