Джърк маринатата е една от най-известните рецепти от карибската кухня. Тя е пикантна и съдържа всичко, необходимо да овкуси месо или зеленчуци.

Продукти

  • 1 глава лук
  • 5 стръка пресен лук
  • 6 скилидки чесън
  • 1 палец корен джинджифил
  • 3 с.л. тъмнокафява захар
  • 100 мл тъмен соев сос
  • 3 ч.л. млян бахар
  • 1 ч.л. канела
  • шепа листа мащерка
  • 1 люта чушка Скоч боне
  • За оцета:
  • 250 мл бял винен оцет
  • стръкове прясна мащерка

Начин на приготвяне:

  • 1. За овкусения оцет сипете оцета в тенджерка и го загрейте леко. Добавете целите стръкове мащерка и изчакайте сместа да заври. Дръпнете от огъня и оставете да изстине напълно. Пресипете в бутилка с херметическо затваряне, като отделите 50 мл оцет за маринатата.
  • 2. В блендер сложете обелената глава лук, нарязана на едро, почистените стръкове пресен лук, също нарязани на едро, обеления и нарязан корен джинджифил, обелените скилидки чесън и нарязаната люта чушка. Добавете и останалите съставки и пасирайте до гладка смес.
  • 3. Пресипете в буркан или друг съд с херметическо затваряне и съхранявайте до 3 седмици в хладилник.

Свързани рецепти

Виж всички