Начин на приготвяне:
- За тестото разделете жълтъците от белтъците. Жълтъците смесете с олиото, млякото, 50 г от захарта, ванилията и брашното.
- Разбийте белтъците на сняг с останалата захар и внимателно, на части, ги добавете към жълтъците, като бъркате с шпатула.
- Покрийте плитка тава с пергаментова хартия, залепете я за дъното с част от тестото. В нея изсипете половината тесто и заравнете.
- В купата с останалото тесто пресейте какаото и внимателно разбъркайте. Изсипете кафявото тесто върху бялото с помощта на пош. По желание с обратната страна на шпатула оформете ивици в тестото, за да се получат шарки.
- Печете във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за около 10 минути. Охладете леко, отлепете от хартията и навийте на руло. Оставете да се охлади добре.
- За крема загрейте млякото и захарта в касерола. Разбъркайте нишестето с 20 мл студена вода и налейте в съда при млякото и захарта. Гответе на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Дръпнете от котлона и прибавете маслото. Прехвърлете в купа, покрийте с прозрачно фолио и охладете.
- Разгънете оформеното руло, намажете с крема и отново завийте на руло. Оставете в хладилник за 1 час. Преди поднасяне подравнете краищата и декорирайте с разтопен черен шоколад.
*Печете във фурна с включен вентилатор.
Продукти
За крема:
250 мл прясно мляко
100 г захар
50 г краве масло
1 с.л. царевично нишесте
За тестото:
4 яйца
120 г захар
40 мл олио
40 мл прясно мляко
70 г брашно
1-2 с.л. какао
10 г бурбонска ванилова захар
За декорация:
50 г черен шоколад