Предлагаме ви две питателни италиански салати с паста. Всяка от тях съдържа паста, различни зеленчуци, риба или месо и сирене. Идеални са за обяд по път, за пикник или за голяма трапеза с приятели.

Продукти

  • За първата салата:
  • 800 г чери домати (различни видове)
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 2 с.л. зехтин
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2 стръка босилек
  • сол и черен пипер
  • 280 г риба тон в зехтин
  • 2 с.л. бейби каперси
  • 1/3 ч.ч. черни маслини (без костилки)
  • 3 рохко сварени яйца
  • 1 сварен картоф
  • шепа зелен фасул
  • За втората салата:
  • 400 г ризони
  • 400 г фузили
  • 200 г панчета
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 глава броколи
  • сол и черен пипер
  • зехтин екстра върджин
  • сирене Пекорино

Начин на приготвяне:

  • За първата салата:
  • 1. Разрежете чери доматите на половинки и ги сложете в дълбока тавичка. Смачкайте леко необелените скилидки чесън и ги сложете при доматите. Разпръснете листата на единия стрък босилек и полейте с балсамовия оцет и зехтина. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 30-35 минути.
  • 2. Изтискайте вътрешността на скилидките чесън в тавата. Отстранете босилека.
  • 3. В тенджера с вряща подсолена вода сипете пастата ризони и почистения и нарязан зелен фасул и варете според указанията на пакета на пастата. След това прецедете пастата и фасула (запазете 50 мл от водата от варенето) и ги добавете при печените домати.
  • 4. Обелете и нарежете на кубчета картофа. Обелете яйцата и ги нарежете на четвъртинки. Добавете кубчетата картоф в тавата при доматите.
  • 5. Добавете рибата тон, каперсите, маслините и водата от варенето на пастата. Разбъркайте добре. Подредете четвъртинките яйца най-отгоре. Поръсете с листа босилек. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин.
  • За втората салата:
  • 1. Нарежете панчетата на лентички или ивички. Запържете ги в загрят тиган за 3-4 минути, до златисто.
  • 2. Отделете розичките на броколите, а стъблата нарежете на ивички. Запържете стъблата при панчетата, докато омекнат.
  • 3. В тенджера с вряща подсолена вода сипете пастата и ¾ от розичките броколи. Варете броколито 6 минути и го извадете. Добавете останалата 1/4 от розичките и варете 1-2 минути или докато пастата е сварена „ал денте“. Прецедете и запазете 50 мл от водата от варенето.
  • 4. Намачкайте ¾ от розичките броколи с вилица и овкусете със зехтин. Към прецедените фусили добавете хрупкавите панчета и стъбла броколи. Добавете намачканите броколи и отделените цели розички. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Поръсете с настъргано сирене Пекорино.

Свързани рецепти

Виж всички