Две салати с паста
Рецепта от: Силвия Колока
Предлагаме ви две питателни италиански салати с паста. Всяка от тях съдържа паста, различни зеленчуци, риба или месо и сирене. Идеални са за обяд по път, за пикник или за голяма трапеза с приятели.
Продукти
- За първата салата:
- 800 г чери домати (различни видове)
- 2 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. зехтин
- 2-3 скилидки чесън
- 2 стръка босилек
- сол и черен пипер
- 280 г риба тон в зехтин
- 2 с.л. бейби каперси
- 1/3 ч.ч. черни маслини (без костилки)
- 3 рохко сварени яйца
- 1 сварен картоф
- шепа зелен фасул
- За втората салата:
- 400 г ризони
- 400 г фузили
- 200 г панчета
- 1 с.л. зехтин
- 1 глава броколи
- сол и черен пипер
- зехтин екстра върджин
- сирене Пекорино
Начин на приготвяне:
- За първата салата:
- 1. Разрежете чери доматите на половинки и ги сложете в дълбока тавичка. Смачкайте леко необелените скилидки чесън и ги сложете при доматите. Разпръснете листата на единия стрък босилек и полейте с балсамовия оцет и зехтина. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 30-35 минути.
- 2. Изтискайте вътрешността на скилидките чесън в тавата. Отстранете босилека.
- 3. В тенджера с вряща подсолена вода сипете пастата ризони и почистения и нарязан зелен фасул и варете според указанията на пакета на пастата. След това прецедете пастата и фасула (запазете 50 мл от водата от варенето) и ги добавете при печените домати.
- 4. Обелете и нарежете на кубчета картофа. Обелете яйцата и ги нарежете на четвъртинки. Добавете кубчетата картоф в тавата при доматите.
- 5. Добавете рибата тон, каперсите, маслините и водата от варенето на пастата. Разбъркайте добре. Подредете четвъртинките яйца най-отгоре. Поръсете с листа босилек. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин.
- За втората салата:
- 1. Нарежете панчетата на лентички или ивички. Запържете ги в загрят тиган за 3-4 минути, до златисто.
- 2. Отделете розичките на броколите, а стъблата нарежете на ивички. Запържете стъблата при панчетата, докато омекнат.
- 3. В тенджера с вряща подсолена вода сипете пастата и ¾ от розичките броколи. Варете броколито 6 минути и го извадете. Добавете останалата 1/4 от розичките и варете 1-2 минути или докато пастата е сварена „ал денте“. Прецедете и запазете 50 мл от водата от варенето.
- 4. Намачкайте ¾ от розичките броколи с вилица и овкусете със зехтин. Към прецедените фусили добавете хрупкавите панчета и стъбла броколи. Добавете намачканите броколи и отделените цели розички. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Поръсете с настъргано сирене Пекорино.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Салата с домати, моцарела и хлебни трохи
Рецепти Ейнсли Хариът
Салата от гриловани портокали с пикантни бадеми
Рецепти Стоян и Лора
Пролетна салата
Рецепти Надия Хюсеин
Табуле с нар и магданоз
Рецепти Надия Хюсеин
Колсло от брюкселско зеле
Рецепти Люк Нгуен
Салата от зелени домати
Рецепти Стоян и Лора
Доматена салата с домашно крем сирене и маслинова тапенада
Рецепти Стоян и Лора
Салата с грах и бекон
Рецепти Джейми Оливър
Салата от печени моркови и авокадо
Рецепти Люк Нгуен
Топла салата от млад джакфрут