Два вида доматен сос
Рецепта от: Примож Долничар
1. За първия вид доматен сос поставете в тенджера с вряща вода за 1-2 минути половината количество домати. След това ги извадете и обелете. Нарежете ги на кубчета и ги сложете в дълбок тиган или голяма тенджера. Варете ги 10-15 минути, до омекване.
2. Пасирайте соса и го прецедете през цедка. Върнете соса на котлона, добавете сол и оставете да заври. Пресипете горещия доматен сос в предварително измити и стерилизирани буркани с херметическо затваряне. Затворете и съхранявайте на тъмно и хладно място.
3. За втория вид доматен сос нарежете доматите на кубчета без да ги белите. Нарежете лука на ситно и го запържете в зехтин в дълбока тенджера. Добавете почистените и нарязани на тънки кръгчета моркови, както и нарязаната на дребни кубчета целина. Разбъркайте и щом зеленчуците омекнат, добавете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и нарязаните домати. Добавете нарязаната на тънки кръгчета люта чушка, както и нарязаните поресни подправки. Разбъркайте и гответе доматения сос на слаб огън 30-40 минути.
4. Когато е готов, го пасирайте. След това го прецедете, за да отделите люспите и го върнете върху котлона. Овкусете със сол и оставете да заври.Докато още е горещ, пресипете соса в предварително измити и стерилизирани буркани с херметическо затваряне. Затворете и съхранявайте на тъмно и хладно място.
Продукти
- 6 кг домати
- 1 глава червен лук
- 1 връзка пресни моркови
- 1 филийка целина
- 1 люта чушка сиврия
- 1 стрък розмарин
- 3 стръка босилек
- олио
- сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джейми Оливър
Чили чътни
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Ненад Великович
Рулца с яйца и спанак
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Плодов шейк с кисело мляко
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Банички от парено тесто
Рецепти Пилешки хамбургер
Рецепти Американски сандвич
Рецепти Рудолф ван Веен
Пилешко сате в тесто
Рецепти Рудолф ван Веен
Джинджифилова къща