Допълнения

Допълнения

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете яйцето, захарта, маслото, бакпулвера и фино настърганата лимонова кора. Смесете първо продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Оформете тестото на плоска питка, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За бадемовата паста смелете в блендер бадемите и захарта. Добавете белтъка и смелете отново. Омесете пастата върху плота, на руло.
3. Намаслете 6 формички за тарталети /диаметър 10 см/ и ги поставете в плоска тава. Разточете тестото върху набрашнен плот. С помощта на ринг изрежете 12 кръгчета.
4. Напаснете по едно кръгче тесто по дъното и стените на всяка формичка. Разпределете бадемовата паста във формичките. Обелете ябълката и извадете вътрешността и. Нарежете я на кръгчета. Поставете по едно кръгче ябълка върху бадемовата паста във всяка тарталета,к ато хубаво я притиснете надолу. Поставете капачета от тесто на тарталетите и притиснете краищата им. С нож направете дупка  тестото, по средата.
5. За глазурата смесете в купа филираните бадеми, захарта и белтъка и разтрийте сместа с ръце. Поставете обилно количество глазура върху всяка тарталета, като я притиснете добре. Печете тарталетите в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.

Продукти

За тестото:

  • 280 г брашно
  • щипка сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 180 г меко масло
  • 140 г пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 1 ябълка

За бадемовата паста:

  • 150 г белени бадеми
  • 150 г захар
  • 1 белтък

За глазурата:

  • 0.5 белтък
  • 75 г захар
  • 75 г филирани бадеми

Свързани рецепти