Донъти
Рецепта от: Сара Ла Фонтейн
1. В купа сипете леко топла вода, поръсете отгоре сухата мая и добавете 0.5 с.л. захар. Разбъркайте и оставете настрани за 10-15 минути, докато маята се съживи и образува балончета по повърхността.
2. В голяма купа сипете мекото масло, втвърденото кокосово масло и захарта и разбийте с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата и разбийте отново. Добавете солта, индийското орехче и ваниловия екстракт. Разбъркайте отново.
3. Добавете шупналата мая и разбъркайте. След това започнете да добавяте малко по малко брашното, докато се оформи топка тесто. Оставете тестото да втаса на топло, покрито с кърпа.
4. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете. Върнете го в купата и го оставете да втаса втори път.
5. Разточете леко тестото върху набрашнен плот. Дебелината трябва да е 2-3 см. С помощта на ринг /диаметър 8 см/ изрежете кръгчета и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. След това, с помощта на по-малко рингче /диаметър 4 см/, изрежете дупки по средата на всеки донът. Оставете донътите да втасат.
6. Загрейте до 190 градуса 3-4 пръста кокосово олио в дълбок съд. Пържете поничките по 2-3 наведнъж, до златисто, от двете страни. Извадете поничките върху кухненска хартия.
7. За глазурите в отделни купички разбъркайте по 2 с.л. пудра захар с 1 ч.л. вода до полуването на гладка кашичка. Във всяка купичка добавете различен цвят боя за хранителни цели и разбъркайте - ползвайте органични бои.
8. Украсете донътите с различни цветове глазури, като ги нанасяте с помощта на лъжица и след това ги оставите да се втвърдят върху поничките за 10-15 минути. Поръсете с цветни захарни пръчици.
Съвет: Топчетата тесто, извадени от всяка поничка, може да изпържите и да поръсите с кристална захар.
2. В голяма купа сипете мекото масло, втвърденото кокосово масло и захарта и разбийте с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата и разбийте отново. Добавете солта, индийското орехче и ваниловия екстракт. Разбъркайте отново.
3. Добавете шупналата мая и разбъркайте. След това започнете да добавяте малко по малко брашното, докато се оформи топка тесто. Оставете тестото да втаса на топло, покрито с кърпа.
4. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете. Върнете го в купата и го оставете да втаса втори път.
5. Разточете леко тестото върху набрашнен плот. Дебелината трябва да е 2-3 см. С помощта на ринг /диаметър 8 см/ изрежете кръгчета и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. След това, с помощта на по-малко рингче /диаметър 4 см/, изрежете дупки по средата на всеки донът. Оставете донътите да втасат.
6. Загрейте до 190 градуса 3-4 пръста кокосово олио в дълбок съд. Пържете поничките по 2-3 наведнъж, до златисто, от двете страни. Извадете поничките върху кухненска хартия.
7. За глазурите в отделни купички разбъркайте по 2 с.л. пудра захар с 1 ч.л. вода до полуването на гладка кашичка. Във всяка купичка добавете различен цвят боя за хранителни цели и разбъркайте - ползвайте органични бои.
8. Украсете донътите с различни цветове глазури, като ги нанасяте с помощта на лъжица и след това ги оставите да се втвърдят върху поничките за 10-15 минути. Поръсете с цветни захарни пръчици.
Съвет: Топчетата тесто, извадени от всяка поничка, може да изпържите и да поръсите с кристална захар.
Продукти
- 2.5 с.л. суха мая 250 мл топла вода 0.5 с.л. захар 200 г захар 50 г меко масло 50 г кокосово масло 3 яйца 2 ч.л. сол 1 ч.л. ванилов екстракт 0.5 ч.л. прясно настъргано индийско орехче 1800 г брашноЗа глазурата: пудра захар вода жълта боя за хранителни цели червена боя за хранителни цели зелена боя за хранителни цели
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Сара Ла Фонтейн
Зеленчуков чипс
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Гурме супа със сьомга
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Супер салата с хумус
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Шоколадови мъфини с глазура
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Сурова торта с манго и лакта
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Салата "Цезар"
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Бадемово латé
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Многозърнести питки
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Крем-супа от карфиол
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Бургери