Начин на приготвяне:
1. Омесете тестото с помощта на миксер или на ръка. Щом стане гладко тестото оформете топка и я поставете в намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото на стайна температура за 1 час да втаса.
2. За пестото може да смелите продуктите в блендер или да ги счукате в хаванче. Накрая се добавя зехтина на струйка и се бърка.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот. С помощта на нож за пица го разрежете на 12 еднакви ленти с приблизителна ширина 4 см. Намажете лентите с песто.
4. Намаслете хубаво гнездата на форма за мъфини. Завивайте хлабаво на рулца лентите, намазани с песто. Поставяйте всяко руло, легнало, в отделно гнездо. По средата на всяко руло поставете чери доматче с короната надолу и го притиснете. Накрая намажете рулцата с разбит жълтък с малко сметана. Покрийте кифличките с прозрачно фолио и ги оставете още 30 минути да втасат.
5. Печете кифличките в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
6. Поднесете кифличките топли, наредени в поднос и украсени с пресни листа босилек.
2. За пестото може да смелите продуктите в блендер или да ги счукате в хаванче. Накрая се добавя зехтина на струйка и се бърка.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот. С помощта на нож за пица го разрежете на 12 еднакви ленти с приблизителна ширина 4 см. Намажете лентите с песто.
4. Намаслете хубаво гнездата на форма за мъфини. Завивайте хлабаво на рулца лентите, намазани с песто. Поставяйте всяко руло, легнало, в отделно гнездо. По средата на всяко руло поставете чери доматче с короната надолу и го притиснете. Накрая намажете рулцата с разбит жълтък с малко сметана. Покрийте кифличките с прозрачно фолио и ги оставете още 30 минути да втасат.
5. Печете кифличките в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
6. Поднесете кифличките топли, наредени в поднос и украсени с пресни листа босилек.
Продукти
За тестото:
- 330 г брашно
- 35 г захар
- 7 г суха мая
- 6 г сол
- 1 с.л. сух риган
- 35 г масло
- 1 яйце
- 180 мл прясно мляко
За пестото:
- 75 г босилек
- 60 г кедрови ядки
- 1 скилидка чесън
- 100 мл зехтин
- 12 чери доматчета
- 12 листа босилек
- 1 жълтък за намазване