Начин на приготвяне:

1. В дълбока тавичка сипете 2 с.л. зехтин. Разрежете доматите на половинки и ги подредете с разряната част нагоре. Разрежете чушките на поливинки по дължина, отстранете семките и подредете и тях с разрязаната част на горе. Разпръснете обелените и смачкани скилидки чесън, както и няколко стръка мащерка и розмарин върху зеленчуците.  Поставете зеленчуците в предварително загрята фурна на 200 градуса за 5 минути, на най-горното ниво. След това извадете тавата, покрийте добре с алуминиево фолио и печете на 150 градуса 30 минути.
2. Нарежете почистените стръкове праз на 1-2-сантиметрови парчета. лютите чушки нарежете на тънки кръгчета. Запържете праза и чушките в тиган с 3 с.л. зехтин за 5 минути. Овкусете със сол. 
3. Пресипете запържените праз и чушки в тенджера. Добавете изпечените домати и чушки заедно с подправките и отделилия се сок. Пасирайте до гладкост. Отделете 4 с.л. от пюрето. Останалата смес прецедете през фина цедка в друга тенджера, като натискате с лъжица. поставете тенджерата с прецедената супа върху котлон и изчакайте да заври. Дръпнете от котлона.
4. Разрежете филиите тостерен хляб на две и ги запечете от двете страни в тиган с малко зехтин.
5. Сервирайте доматената супа в купички. Гарнирайте с препечен хляб с кашкавал и доматено пюре. Поръсете с листенца босилек.

Продукти

 

  • 6 домата
  • 3 червени чушки
  • 4 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин
  • 4 стръка праз
  • 4 дълги люти чушки
  • сол
  • зехтин
  • 4 филии хляб
  • 50 г кашкавал

Свързани рецепти