Начин на приготвяне:

1. Нарежете на ситно лука и чесъна. Нарежете на парчета целите домати.
2. Запържете лука и чесъна в зехтин в дълбока тенджера за няколко минути. Добавете доматите и ги запържете за около 3 минути, като бъркате непрекъснато. Залейте зеленчуците със зеленчуковия бульон и добавете дафиновия лист и индийското орехче. Оставете супата да къкри 25 минути на тих огън, докато доматите омекнат.
3. Салатата панцанела е италианска и се прави със стар хляб. Може да я направите и с пресен хляб.
Нарежете хляба на филии и ги поръсете със зехтин. Препечете ги на скара или във фурна. След това начупете хляба в купа, добавете нарязаните домати, нарязаната на ситно скилидка чесънлистата босилек и каперсите. Овкусете със сол и пипер и подправете с оцет и зехтин.
4. За топчетата от кайма нарежете на ситно магданоза и го сложете в купа при каймата. Овкусете със сол и пипер и оформете топчета с мокри ръце. Пуснете ги в подсолена вряща вода за 10 минути. Щом изплуват топчетата са готови.
5. Извадете от супата дафиновия лист и индийското орехче, ако сте ползвали корен, и я пасирайте. Добавете топчетата от кайма в супата и разбъркайте. Добавете нарязан на ситно керевиз. Вместо него може да ползвате босилек или сух риган.

Продукти

За супата:

  • 750 г домати
  • 3 стръка керевиз

  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 750 мл зеленчуков бульон
  • 2 дафинови листа
  • сол и черен пипер

За топчетата:

  • 500 г кайма смес
  • сол и черен пипер
  • 1 индийско орехче
  • 0.5 връзка магданоз

За салатата:

  • 1 чиабата
  • 600 г домати
  • 1 връзка босилек
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. каперси
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти