Начин на приготвяне:

1. Счукайте черния пипер на едро в хаванче, а бахара стрийте на ситно. Разбъркайте ги с двата вида мляно месо, дафиновите листа и солта. 

2. Овкусената кайма прехвърлете във форма за печене терин. Заравнете добре и оставете да престои в хладилник 4 часа.

3. Загрейте фурната на 140 градуса (с вентилатор). Покрийте терина с алуминиево фолио и го печете на водна баня за около 3 часа. След това оставете да се охлади за 1 нощ.

4. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Нарежете хляба на филийки и 3-4 от тях смелете в блендер заедно с магданоза и чесъна до получаването на трохи. Овкусете ги със сол и ги разбъркайте със зехтина. Изпечете ги за 7-10 минути.

5. Поширайте яйцата във вода (под точката на кипене) с оцета за 4-5 минути всяко.

6. За соса нарежете киселите краставички на малки кубчета, а каперсите, чесъна и магданоза нарежете на ситно. Разбъркайте с горчицата, майонезата и лютия сос. Добавете настърганата кора и сока от лимон.

7. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Преди сервиране нарежете терина на дебели парчета. Поставете едно парче в чугунен тиган с термоиздръжлива дръжка и го запечете във фурна за 5-6 минути. Така пригответе всички порции.

8. Поднесете с поширано яйце, запечени трохи, а отстрани сложете от сос и останалия нарязан хляб.

Продукти

  • 600 г фино смляна телешка плешка
  • 600 г фино смляна свинска плешка
  • 1 с.л. сол
  • 0.5 с.л. черен пипер на зърна
  • 4 дафинови листа
  • 4 зърна бахар
  • 1 ръчен хляб
  • 0.25 връзка магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • 30 мл зехтин
  • 6 яйца
  • 2 с.л. оцет
  • сол на вкус

За соса:

  • 200 г бейби кисели краставички
  • 100 г майонеза
  • 1 с.л. горчица
  • 2 с.л. каперси
  • 1 скилидка чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 0.5 лимон
  • лют сос

Свързани рецепти