Домашно кисело мляко
1. Използвайте пълномаслено домашно прясно мляко. Сипете го в голяма тенджера и го затоплете на умерен огън, докато заври. През това време обирайте каймака му в чиния.
2. Щом млякото заври, дръпнете от огъня. Оставете млякото да поизстине. То не трябва нито да е горещо, нито да е изстинало. Проверявайте температурата, като потапяте малкия си пръст в него и ако може да го задържите до 3, млякото е готово за заквасване. Пресипете прясното мляко в глинен съд. Добавете киселото мляко /използвайте такова с истинска закваска/ и разбъркайте внимателно. Покрийте с кухненска кърпа и поставете капака. Увийте съда в одеяло и го оставете да престои поне 5 часа, най-добре цяла нощ.
3. Заквасеното мляко поставете в хладилник. След това е готово за консумация.

Продукти

  • 2.5 литра домашно прясно мляко 1 с.л. кисело мляко

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички