Домашно кисело мляко
Рецепта от: Максут Ашкар

1. Използвайте пълномаслено домашно прясно мляко. Сипете го в голяма тенджера и го затоплете на умерен огън, докато заври. През това време обирайте каймака му в чиния.
2. Щом млякото заври, дръпнете от огъня. Оставете млякото да поизстине. То не трябва нито да е горещо, нито да е изстинало. Проверявайте температурата, като потапяте малкия си пръст в него и ако може да го задържите до 3, млякото е готово за заквасване. Пресипете прясното мляко в глинен съд. Добавете киселото мляко /използвайте такова с истинска закваска/ и разбъркайте внимателно. Покрийте с кухненска кърпа и поставете капака. Увийте съда в одеяло и го оставете да престои поне 5 часа, най-добре цяла нощ.
3. Заквасеното мляко поставете в хладилник. След това е готово за консумация.
2. Щом млякото заври, дръпнете от огъня. Оставете млякото да поизстине. То не трябва нито да е горещо, нито да е изстинало. Проверявайте температурата, като потапяте малкия си пръст в него и ако може да го задържите до 3, млякото е готово за заквасване. Пресипете прясното мляко в глинен съд. Добавете киселото мляко /използвайте такова с истинска закваска/ и разбъркайте внимателно. Покрийте с кухненска кърпа и поставете капака. Увийте съда в одеяло и го оставете да престои поне 5 часа, най-добре цяла нощ.
3. Заквасеното мляко поставете в хладилник. След това е готово за консумация.
Продукти
- 2.5 литра домашно прясно мляко 1 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джейми Оливър
Чили чътни
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Плодов шейк с кисело мляко
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Банички от парено тесто
Рецепти Пилешки хамбургер
Рецепти Американски сандвич
Рецепти Рудолф ван Веен
Пилешко сате в тесто
Рецепти Рудолф ван Веен
Джинджифилова къща
Рецепти Рудолф ван Веен
Италиански солен кейк