Домашна пица със сос от сушени домати

Домашна пица със сос от сушени домати

Начин на приготвяне:

1. За тестото в купичка сипете леко топла вода. Върху нея поръсете захарта и маята и оставете за 5 минути, докато се появят балончета на повърхността.
2. В голяма купа сипете брашното r добавете солта. Разбъркайте и оформете кладенче. В кладенчето изсипете сместа с маята и зехтина и разбъркайте до образауването на лепкаво тесто. /при необходимост добавете още малко вода./ Извадете тестото ърху набрашнен плот и месете в продължение на 10 минути, с натиск, до получаването на меко и еластично тесто. Оформете топка и я поставете в предварително намазнена купа. Покрийте с прозрачно олио и оставете тестото да втаса за 1-2 часа, до удвояването на обема си.
3. За соса нарежете на ситно лука и чесъна. Загрейте зехтина в тиган и сипете лука и чесън, овкусете със ол и черен пипер. Пържете 10 минути, докато лукът омекне и придобие златист цвят, като разбърквате от време на време. Добавете доматите /ако използвате сушени вместо полусушени домати, накиснете ги предварително във вода/, захарта, доматеното пюре и 100 мл вода. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Гответе 10-15 минути на умерен огън, докато доматите омекнат.
4. Пресипете соса в блендер или кухненски робот и пасирайте до почти гладко пюре.
5. Ударете втасалото тесто с юмрук и го извадете върху набрашнен плот. Разделете го на 4 парчета. Разточете всяко парче на кръг с диаметър 25 см.
6. Поръсете тавите за пица със семолина и прехвърлете тестото в тях. Хубаво разпънете тестото по цялата повърхност на тавата, като изтъните максимално краищата му. За първата пица нанесете равномерно 2-3 с.л. от соса от сушени домати. Гарнирайте с настъргани моцарела и чедър /кашкавал/. Втората пица гарнирайте с червен лук /предварително изпечен в тавичка, нарязан на полумесеци/, натрошено козе сирене и нагънати слайсове прошуто. Печете пиците в предварително загрята фурна на 240 градуса 10-12 минути.

Продукти

За тестото:

  • 250 мл хладка вода
  • 0.5 ч.л. захар
  • 7 г суха мая
  • 350 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 75 г семолина за поръсване

За гарниране:

  • 300 г сирене грюер
  • 300 г моцарела

За соса:

  • 50 мл зехтин
  • 4 глави лук
  • 8 скилидки чесън
  • 400 г полусушени домати
  • 1 с.л. захар
  • 4 с.л. доматено пюре
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти