Това е десерт, който може да се приготви предварително. Използвайте качествен купешки сладолед, добавете слой от прясно ягодово сладко и гарнирайте с карамелизирани ядки.

Продукти

  • 600 г пресни ягоди
  • 2/3 ч.ч. захар
  • 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 1400 мл ванилов сладолед
  • ½ ч.ч. нарязани бадеми

Начин на приготвяне:

  • 1. За ягодовия сироп нарежете на парченца 340 г почистени ягоди. Сложете ги в тиган заедно с 1/3 ч.ч. захар и лимоновия сок. Разбъркайте и щом сместа заври, гответе 8 минути, като разбърквате от време на време. Пресипете сместа в стъклен буркан и охладете в хладилник.
  • 2. В голяма пластмасова кутия разстелете 1 слой леко омекнал ванилов сладолед. Върху него нанесете слой ягодов сироп. След това продължете да редувате сладолед и ягодов сироп. Завършете със сладолед. Затворете кутията и поставете във фризер за 1 час.
  • 3. В касеролка сипете останалата 1/3 ч.ч. захар и я оставете да се разтопи и карамелизира, без да я разбърквате. Може от време на време да разклащате съда. Щом се образува тъмно златист карамел, добавете нарязаните бадеми. Разбъркайте добре, за да се покрият бадемите с карамел. Оформете купчинки върху силиконова подложка и оставете да се втвърдят.
  • 4. Сервирайте домашния сладолед в предварително охладени във фризер купички. Гарнирайте с пресни ягоди и карамелизирани бадеми.

Свързани рецепти

Виж всички