1. Стрийте чесъна на паста с малко сол. Счукайте черния пипер на едро в хаванче. В купа смесете черния пипер, куркумата, индийското орехче, ригана, сумака, сол, чесъна, киселото мляко, канелата и зехтина.

2. Разполовете пилето с помощта на кухненска ножица. Мариновайте го в подправеното мляко за една нощ.

3. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изечете пилето за около час. След това го обезкостете.

4. За соса стрийте чесъна на паста с малко сол и го разбъркайте в купа с киселото мляко, майонезата, горчицата, червения и черния пипер, канелата, сока от лимона и по желание - настъргана лимонова кора.

6. Загрейте маслото за ориза и в него запържете фидето. Добавете ориза. Щом се запържи, налейте бульона. Овкусете се със сол и черен пипер и гответе 10 минути. Дръпнете от огъня и оставете похлупен за още 10 минути.

7. Нарежете картофите на малки правоъгълничета с мандолина и ги изпържете на маслена баня до златисто. Посолете ги.

8. Сервирайте месото в чиния, а отстрани - нарязани зеленчуци, ориз, картофи, сос хлебчета за дюнер. Сглобете дюнерите със съставки по ваш вкус.

Продукти

  • 1 пиле 300 г кисело мляко 0.25 ч.л. куркума 2 щипки смляно индийско орехче 1 щипка канела 1 ч.л. сумак 0.5 ч.л. черен пипер на зърна 0.5 ч.л. сушен риган 2 скилидки чесън 50 мл зехтин сол на вкус 800 г картофи олио за пърженеЗа соса:200 г цедено кисело мляко 200 г майонеза 1 с.л. медена горчица 1 щипка канела 1 лимон 2 скилидки чесън 0.25 ч.л. пушен червен пипер сол и черен пипер на вкусЗа ориза:50 г фиде 200 г дългозърнест ориз 60 г краве масло 600 мл пилешки бульон сол и черен пипер на вкусЗа гарниране:2 домата 2 краставици 0.5 зелена салата 1 глава лук 6 арабски питки

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички