Начин на приготвяне:

1. Стрийте чесъна на паста с малко сол. Счукайте черния пипер на едро в хаванче. В купа смесете черния пипер, куркумата, индийското орехче, ригана, сумака, сол, чесъна, киселото мляко, канелата и зехтина.

2. Разполовете пилето с помощта на кухненска ножица. Мариновайте го в подправеното мляко за една нощ.

3. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изечете пилето за около час. След това го обезкостете.

4. За соса стрийте чесъна на паста с малко сол и го разбъркайте в купа с киселото мляко, майонезата, горчицата, червения и черния пипер, канелата, сока от лимона и по желание - настъргана лимонова кора.

6. Загрейте маслото за ориза и в него запържете фидето. Добавете ориза. Щом се запържи, налейте бульона. Овкусете се със сол и черен пипер и гответе 10 минути. Дръпнете от огъня и оставете похлупен за още 10 минути.

7. Нарежете картофите на малки правоъгълничета с мандолина и ги изпържете на маслена баня до златисто. Посолете ги.

8. Сервирайте месото в чиния, а отстрани - нарязани зеленчуци, ориз, картофи, сос хлебчета за дюнер. Сглобете дюнерите със съставки по ваш вкус.

Продукти

  • 1 пиле
  • 300 г кисело мляко
  • 0.25 ч.л. куркума
  • 2 щипки смляно индийско орехче
  • 1 щипка канела
  • 1 ч.л. сумак
  • 0.5 ч.л. черен пипер на зърна
  • 0.5 ч.л. сушен риган
  • 2 скилидки чесън
  • 50 мл зехтин
  • сол на вкус
  • 800 г картофи
  • олио за пържене

За соса:

  • 200 г цедено кисело мляко
  • 200 г майонеза
  • 1 с.л. медена горчица
  • 1 щипка канела
  • 1 лимон
  • 2 скилидки чесън
  • 0.25 ч.л. пушен червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус

За ориза:

  • 50 г фиде
  • 200 г дългозърнест ориз
  • 60 г краве масло
  • 600 мл пилешки бульон
  • сол и черен пипер на вкус

За гарниране:

  • 2 домата
  • 2 краставици
  • 0.5 зелена салата
  • 1 глава лук
  • 6 арабски питки

Свързани рецепти