Домашен карамелен сладолед на клечка
Рецепта от: Павел Павлов
1. За сладоледа първо пригответе карамела като загреете захарта и водата в касерола. Оставете на котлона, докато захарта се карамелизира и потъмнее. Дръпнете от огъня. В друг съд загрейте сметаната. Постепенно я изсипете в карамела, при постоянно бъркане. Карамелът трябва да поеме цялата сметана.
2. За крем „Англез“ загрейте сметаната с половината от захарта и оставете да заври. Жълтъците разбъркайте с останалата захар. Към тях бавно, на тънка струя и при постоянно бъркане, добавете горещата сметана. По желание поръсете с щипка сол. Сложете сместа на котлона и оставете, докато достигне 81 градуса, като разбърквате с шпатула по дъното, за да не загорят жълтъците. Когато температурата на сместа достигне 81 градуса, дръпнете съда от огъня.
Смесете карамела с крема „Англез“. Получената смес поставете за една нощ в хладилник.
3. Сладоледената смес разпределете в силиконови формички - сфери. Приберете ги във фризера- за една нощ.
4. Загрейте олиото за глазурата. Налейте към шоколада и когато се разтопи, пасирайте, докато се получи еднородна смес.
5. Промушете дървени шишчета във всяка сладоледена топка. потопете в глазура и поръсете с накълцани ядки или кокосови стърготини.
2. За крем „Англез“ загрейте сметаната с половината от захарта и оставете да заври. Жълтъците разбъркайте с останалата захар. Към тях бавно, на тънка струя и при постоянно бъркане, добавете горещата сметана. По желание поръсете с щипка сол. Сложете сместа на котлона и оставете, докато достигне 81 градуса, като разбърквате с шпатула по дъното, за да не загорят жълтъците. Когато температурата на сместа достигне 81 градуса, дръпнете съда от огъня.
Смесете карамела с крема „Англез“. Получената смес поставете за една нощ в хладилник.
3. Сладоледената смес разпределете в силиконови формички - сфери. Приберете ги във фризера- за една нощ.
4. Загрейте олиото за глазурата. Налейте към шоколада и когато се разтопи, пасирайте, докато се получи еднородна смес.
5. Промушете дървени шишчета във всяка сладоледена топка. потопете в глазура и поръсете с накълцани ядки или кокосови стърготини.
Продукти
- За карамела:310 г захар 100 г вода 180 г течна животинска сметана (над 30% масленост)За крем "Англез"1 кг течна животинска сметана (над 30% масленост) 100 г захар 8 жълтъка сол на вкусЗа глазурата:375 г натурален шоколад (70% какао) 150 г олиоЗа гарниране: смес от печени ядки кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Десерт с ревен, ягоди и крем рикота
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Тортички с ванилов мус
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Павел Павлов
Тортички с манго и огледална глазура
Рецепти Павел Павлов
Хрупкав тофи карамел с шоколад