Долма асорти

Долма асорти

Начин на приготвяне:

1. За плънката измийте много добре под течаща вода ориза и го оставете да се изцеди за 10-15 минути. Обелете и нарежете на ситно лука. Листата магданоз и мента също нарежете на ситно.
2. В голяма купа сипете каймата и добавете ориза, нарязаните лук, магданоз и мента. Настържете доматите в купата. Добавете доматеното пюре и овкусете със сол, черен пипер, бахар и кориандър. Омесете добре каймата.
3. Измийте и подсушете дълги /различни цветове/ и кръгли тиквички. Отстранете капачетата им и с помощта на специален уред издълбайте вътрешността им. По същия начин постъпете с патладжана. Подреберете чушки за пълнене различни цветове. Отстранете дръжките, като ги запазите, и семената им.
4. Напълнете зеленчуците с плънката. На всеки зеленчук слагайте капаче от резен домат или дръжка от чушка. Подредете зеленчуците в дълбока тенджера с 3-4 с.л. зехтин. Залейте с вода и поръсете малко зехтин. Захлупете. Щом зеленчуците заврят, намалете огъня и варете 20 минути.
5. При сервиране нарежете дългите тиквички и патладжана на парчета. гарнирайте с млечен сос с червени чушки и ситно нарязан пресен магданоз.

Продукти

За плънката:

  • 500 г телешка кайма
  • 2 ч.ч. късозърнест ориз
  • 1 глава лук
  • 0.5 връзка магданоз
  • шепа листа мента
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 2 домата
  • сол и черен пипер
  • 0.5 ч.л. млян бахар
  • 0.5 ч.л. смлян кориандър
  • 4 с.л. зехтин
  • 4 тиквички
  • 1 дълъг патладжан
  • 6 чушки
  • 4 домата

Допълнително:

  • 1 домат
  • 2 ч.ч. вода
  • зехтин

Свързани рецепти