Долма асорти
Рецепта от: Максут Ашкар

1. За плънката измийте много добре под течаща вода ориза и го оставете да се изцеди за 10-15 минути. Обелете и нарежете на ситно лука. Листата магданоз и мента също нарежете на ситно.
2. В голяма купа сипете каймата и добавете ориза, нарязаните лук, магданоз и мента. Настържете доматите в купата. Добавете доматеното пюре и овкусете със сол, черен пипер, бахар и кориандър. Омесете добре каймата.
3. Измийте и подсушете дълги /различни цветове/ и кръгли тиквички. Отстранете капачетата им и с помощта на специален уред издълбайте вътрешността им. По същия начин постъпете с патладжана. Подреберете чушки за пълнене различни цветове. Отстранете дръжките, като ги запазите, и семената им.
4. Напълнете зеленчуците с плънката. На всеки зеленчук слагайте капаче от резен домат или дръжка от чушка. Подредете зеленчуците в дълбока тенджера с 3-4 с.л. зехтин. Залейте с вода и поръсете малко зехтин. Захлупете. Щом зеленчуците заврят, намалете огъня и варете 20 минути.
5. При сервиране нарежете дългите тиквички и патладжана на парчета. гарнирайте с млечен сос с червени чушки и ситно нарязан пресен магданоз.
2. В голяма купа сипете каймата и добавете ориза, нарязаните лук, магданоз и мента. Настържете доматите в купата. Добавете доматеното пюре и овкусете със сол, черен пипер, бахар и кориандър. Омесете добре каймата.
3. Измийте и подсушете дълги /различни цветове/ и кръгли тиквички. Отстранете капачетата им и с помощта на специален уред издълбайте вътрешността им. По същия начин постъпете с патладжана. Подреберете чушки за пълнене различни цветове. Отстранете дръжките, като ги запазите, и семената им.
4. Напълнете зеленчуците с плънката. На всеки зеленчук слагайте капаче от резен домат или дръжка от чушка. Подредете зеленчуците в дълбока тенджера с 3-4 с.л. зехтин. Залейте с вода и поръсете малко зехтин. Захлупете. Щом зеленчуците заврят, намалете огъня и варете 20 минути.
5. При сервиране нарежете дългите тиквички и патладжана на парчета. гарнирайте с млечен сос с червени чушки и ситно нарязан пресен магданоз.
Продукти
- За плънката:500 г телешка кайма 2 ч.ч. късозърнест ориз 1 глава лук 0.5 връзка магданоз шепа листа мента 1 с.л. доматено пюре 2 домата сол и черен пипер 0.5 ч.л. млян бахар 0.5 ч.л. смлян кориандър 4 с.л. зехтин4 тиквички 1 дълъг патладжан 6 чушки 4 доматаДопълнително:1 домат 2 ч.ч. вода зехтин
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Максут Ашкар
Лимонада с червено цвекло
Рецепти Максут Ашкар
Кюфтета от нахут и кайма
Рецепти Максут Ашкар
Хумус
Рецепти Максут Ашкар
Зелен фасул със зехтин
Рецепти Максут Ашкар
Пелте
Рецепти Максут Ашкар
Супа лебание
Рецепти Максут Ашкар
Шербет с хибискус
Рецепти Максут Ашкар
Сиропирани хапки
Рецепти Максут Ашкар
Айрян с мента
Рецепти Максут Ашкар
Капуска