Дяволска фъдж торта с шоколадов ганаш
Рецепта от: Марта Стюарт
1. За блатовете нарежете шоколада и го разтопете на водна баня. След това го оставете да изстине.
2. В купа пресейте какаото /използвайте холандско горчиво какао/. Добавете горещата вода към него и разбъркайте до хомогенност. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте. След това добавете заквасената сметана и разбъркайте отново.
3. В друга купа сипете брашното /използвайте брашно за кекс, т.е. по-фино/. Добавете солта и содата. Разбъркайте.
4. В голяма купа сложете маслото със стайна температура и го разбийте с помощта на миксер, като използвате бъркалка за тесто. Без да спирате миксера добавете захарта на струйка. Разбийте до пухкавост. Оберете сместа от стените и добавете яйцата едно по едно, без да спирате миксера. Добавете и ваниловия екстракт. След това последователно добавете сухата смес /брашното/ и шоколадовата смес, като ги редувате. Завършете добавянето с брашно. Доразбъркайте сместа на ръка, с шпатула.
5. Постелете на дъното на две форми /диаметър 23 см, височина 5 см/ изрязани кръгове от хартия за печене. Сипете какао във всяка форма и поръсете дъното и стените с какао, като я въртите и изтръсквате излишното какао.
6. Разпределете сместа в двете форми. Изравнете ги спомощта на шпатула. Печете блатовете в педварително загрята фурна на 180 градуса 45-50 минути. След като блатовете изстинат 15 минути, ги извадете от формите и ги охладете много добре върху решетка.
6. Разпределете сместа в двете форми. Изравнете ги спомощта на шпатула. Печете блатовете в педварително загрята фурна на 180 градуса 45-50 минути. След като блатовете изстинат 15 минути, ги извадете от формите и ги охладете много добре върху решетка.
7. За шоколадовия ганаш /глазура/ нарежете на ситно шоколада с помощта на назъбен нож. Пресипете го в купа. Добавете царевичния сироп. В тенджерка сипете сметаната и я загрейте до кипване. Излейте горещата сметана върху шоколада. Изчакайте шоколадът почти да се разтопи и започнете да разбърквате внимателно сместа с помощта на тел до хомогенност, но спрете още преди сместа да се сгъсти много.
8. Поставете единия блат върху въртящ се поднос за торта. Нанесете 3/4 ч.ч. от шоколадовия ганаш върху него. Поставете втория блат отгоре, с дъното нагоре. Нанесете останалия шоколадов ганаш върху блата. Постепенно разнесете ганаш и по стените на тортата. Охладете тортата в хладилник. Преди сервиране оставете на стайна емпература за 30 минути. Нарежете на триъгълни парчета.
8. Поставете единия блат върху въртящ се поднос за торта. Нанесете 3/4 ч.ч. от шоколадовия ганаш върху него. Поставете втория блат отгоре, с дъното нагоре. Нанесете останалия шоколадов ганаш върху блата. Постепенно разнесете ганаш и по стените на тортата. Охладете тортата в хладилник. Преди сервиране оставете на стайна емпература за 30 минути. Нарежете на триъгълни парчета.
Тази торта се състои от пухкави шоколадови блатове, между които е нанесена глазура от шоколадов ганаш.
Продукти
- За блатовете:385 г безсолно масло 150 мл гореща вода 110 г натурален шоколад 60% 1 ч.л. сода бикарбонат 75 г горчиво какао 170 г заквасена сметана 450 г захар 1 с.л. ванилов екстракт 2 ч.ч. брашно 0.5 ч.л. сол 4 яйцаЗа шоколадовия ганаш:450 г натурален шоколад 60% 75 г царевичен сироп 310 мл пълномаслена течна сметана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Марта Стюарт
Марокански кейк със сушени плодове
Рецепти Марта Стюарт
Бърз хляб със семена
Рецепти Марта Стюарт
Пай "Бандана" с боровинки
Рецепти Марта Стюарт
Спанакопита
Рецепти Марта Стюарт
Пай със сливи и крем фреш
Рецепти Марта Стюарт
Баклава
Рецепти Марта Стюарт
Фокача с грозде
Рецепти Марта Стюарт
Розов тарт с ябълков сос
Рецепти Марта Стюарт
Пай с ром и стафиди
Рецепти Марта Стюарт
Овесени бисквити с крем от фъстъчено масло