Дива патица със сливи и бадеми върху полента
1. Посолете патешките гърди от двете страни и ги сложете в купа. Полейте ги с прясно изтискания портокалов сок. Настържете фино кората на лимона. Добавете и малко нарязани на едро лимонови корички. Разбъркайте и оставете месото да се маринова 2 часа в хладилника.
2. За полентата сложете вода в дълбока тенджера да заври. Добавете сол, червен пипер и зехтин или олио. Сипвайте царевичното брашно на струйка, като бъркате непрекъснато и енергично 10-15 минути. Нарежете на тънки люспи или настържете пармезана и го добавете към полентата. Разбъркайте. Пресипете я в не много дебела тавичка и я загладете. Оставете я да изстине за 15 минути.
3. Нарежете предварително накиснатите и изцедени сушени сливи на кръгчета. Нарежете бадемите. Разтопете маслото в тиган, на слаб огън. Добавете захарта и разбъркайте, докато се разтопи. Добавете нарязаните бадеми и сливи и оставете соса да къкри 5 минути. Добавете червеното вино и гответе докато соса се сгъсти.
4. Извадете месото от маринатата и направете диагонални разрези, в двете посоки, върху кожата, около 1 см дълбоки. Загрейте добре грил-тиган и сипете в него 0.5 с.л. зехтин. Печете патешките гърди по 5-6 минути от всяка страна. Месото трябва да остане леко червено.
5. Нарежете изстиналата полента на правоъгълничета. Запечете ги леко, от двете страни,в тигана при месото.
6. При сервиране подредете три правоъгълничета полента в чиния. Нарежете месото на фили, под диагонал. Върху всяко парче полента сложете по едно парче месо. Върху месото сипете от соса. Украсете със свежи кълнове.

Продукти

  • 500 г гърди от дива патица 100 г сушени сливи 50 г бадеми 20 г масло 1 с.л. кафява захар 200 мл червено виноЗа маринатата:50 мл портокалов сок 1 лимон настъргана кора морска солЗа полентата:200 г полента 20 г пармезан 1 ч.л. сол 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички