Начин на приготвяне:

1. За блата сипете водата в тенджерка и я оставете да заври. Нарежете шоколада и го добавете. Бъркайте с тел докато шоколадът почти се разтопи. Дръпнете от огъня и оставете шоколадът напълно да се разтопи.
2. В купа сложете мекото масло и захарта и ги разбийте с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате. намалете силата на миксера и излейте леко охладената шоколадова вода на струйка, разбийте. Накрая добавете сметаната и брашното, смесено с бакпулвера. Бъркайте до хомогенност.
3. Намаслете дъното и стените на дълбока, леко конусовидна форма и постелете дъното и с хартия за печене. Излейте сместа за блата и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. Проверявайте готовността на блата, като го пробождате с клечка.
4. За шоколадовия крем първо пригответе сладкарски крем. В купичка разбийте жълтъка с половината захар, малко студено мляко и брашното на кашичка. Останалото мляко сложете в тенджерка да заври заедно с останалата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Сипете малко от топлата смес при кашичката и разбъркайте енергично, след това я изсипете в тенджерката. Бъркайте крема в продължение на 5 минути. Разстелете крема върху метален поднос, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине в хладилник.
5.  Разтопете шоколада на водна баня. Разбийте мекото масло до пухкавост с помощта на миксер. Добавете пудрата захар и разбийте отново. Разбъркайте изстиналия, но със стайна температура, сладкарски крем и го добавете при маслото и захарта. Разбийте. Излейте разтопения шоколад на струйка, без да спирате да разбивате.
6. За глазурата сложете водата и кафявата захар в тенджерка и бъркайте докато захарта се разтопи. Добавете маслото, да се разтопи. В купа начупете шоколада и го залейте с врялата смес. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи.
7. Разрежете блата наполовина, по хоризонтал. Намажете долната част със сладко или конфитюр от череши. Върху него нанесете шоколадовия крем, като отделите малко в шприц за украса. Разнесете крема равномерно и захлупете с другия блат. Притиснете и загладете крема, който изскочи. Нанесете топлата глазура първо отстрани на тортата, като я заглаждате с помощта на шпатула или палетен нож. Нанесете глазура и върху тортата, загладете. Поставете тортата в хладилник да стегне.
8. Прехвърлете тортата върху друг поднос и я украсете с розички от крем.

Продукти

За блата:

  • 300 г кафява захар
  • 175 г меко масло
  • 3 яйца
  • 175 мл вода
  • 90 г натурален шоколад
  • 175 г заквасена сметана
  • 300 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер

За шоколадовия крем:

  • 1 шушулка ванилия
  • 125 мл прясно мляко
  • 30 г захар
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. брашно
  • 250 г меко масло
  • 150 г натурален шоколад
  • 60 г пудра захар

За шоколадовата глазура:

  • 130 мл вода
  • 30 г кафява захар
  • 180 г масло
  • 300 г натурален шоколад

Допълнително:

  • 2 с.л. сладко от череши

Свързани рецепти