Начин на приготвяне:
1. За блата сипете водата в тенджерка и я оставете да заври. Нарежете шоколада и го добавете. Бъркайте с тел докато шоколадът почти се разтопи. Дръпнете от огъня и оставете шоколадът напълно да се разтопи.
2. В купа сложете мекото масло и захарта и ги разбийте с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате. намалете силата на миксера и излейте леко охладената шоколадова вода на струйка, разбийте. Накрая добавете сметаната и брашното, смесено с бакпулвера. Бъркайте до хомогенност.
3. Намаслете дъното и стените на дълбока, леко конусовидна форма и постелете дъното и с хартия за печене. Излейте сместа за блата и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. Проверявайте готовността на блата, като го пробождате с клечка.
4. За шоколадовия крем първо пригответе сладкарски крем. В купичка разбийте жълтъка с половината захар, малко студено мляко и брашното на кашичка. Останалото мляко сложете в тенджерка да заври заедно с останалата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Сипете малко от топлата смес при кашичката и разбъркайте енергично, след това я изсипете в тенджерката. Бъркайте крема в продължение на 5 минути. Разстелете крема върху метален поднос, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине в хладилник.
5. Разтопете шоколада на водна баня. Разбийте мекото масло до пухкавост с помощта на миксер. Добавете пудрата захар и разбийте отново. Разбъркайте изстиналия, но със стайна температура, сладкарски крем и го добавете при маслото и захарта. Разбийте. Излейте разтопения шоколад на струйка, без да спирате да разбивате.
6. За глазурата сложете водата и кафявата захар в тенджерка и бъркайте докато захарта се разтопи. Добавете маслото, да се разтопи. В купа начупете шоколада и го залейте с врялата смес. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи.
7. Разрежете блата наполовина, по хоризонтал. Намажете долната част със сладко или конфитюр от череши. Върху него нанесете шоколадовия крем, като отделите малко в шприц за украса. Разнесете крема равномерно и захлупете с другия блат. Притиснете и загладете крема, който изскочи. Нанесете топлата глазура първо отстрани на тортата, като я заглаждате с помощта на шпатула или палетен нож. Нанесете глазура и върху тортата, загладете. Поставете тортата в хладилник да стегне.
8. Прехвърлете тортата върху друг поднос и я украсете с розички от крем.
2. В купа сложете мекото масло и захарта и ги разбийте с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате. намалете силата на миксера и излейте леко охладената шоколадова вода на струйка, разбийте. Накрая добавете сметаната и брашното, смесено с бакпулвера. Бъркайте до хомогенност.
3. Намаслете дъното и стените на дълбока, леко конусовидна форма и постелете дъното и с хартия за печене. Излейте сместа за блата и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. Проверявайте готовността на блата, като го пробождате с клечка.
4. За шоколадовия крем първо пригответе сладкарски крем. В купичка разбийте жълтъка с половината захар, малко студено мляко и брашното на кашичка. Останалото мляко сложете в тенджерка да заври заедно с останалата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Сипете малко от топлата смес при кашичката и разбъркайте енергично, след това я изсипете в тенджерката. Бъркайте крема в продължение на 5 минути. Разстелете крема върху метален поднос, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине в хладилник.
5. Разтопете шоколада на водна баня. Разбийте мекото масло до пухкавост с помощта на миксер. Добавете пудрата захар и разбийте отново. Разбъркайте изстиналия, но със стайна температура, сладкарски крем и го добавете при маслото и захарта. Разбийте. Излейте разтопения шоколад на струйка, без да спирате да разбивате.
6. За глазурата сложете водата и кафявата захар в тенджерка и бъркайте докато захарта се разтопи. Добавете маслото, да се разтопи. В купа начупете шоколада и го залейте с врялата смес. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи.
7. Разрежете блата наполовина, по хоризонтал. Намажете долната част със сладко или конфитюр от череши. Върху него нанесете шоколадовия крем, като отделите малко в шприц за украса. Разнесете крема равномерно и захлупете с другия блат. Притиснете и загладете крема, който изскочи. Нанесете топлата глазура първо отстрани на тортата, като я заглаждате с помощта на шпатула или палетен нож. Нанесете глазура и върху тортата, загладете. Поставете тортата в хладилник да стегне.
8. Прехвърлете тортата върху друг поднос и я украсете с розички от крем.
Продукти
За блата:
- 300 г кафява захар
- 175 г меко масло
- 3 яйца
- 175 мл вода
- 90 г натурален шоколад
- 175 г заквасена сметана
- 300 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
За шоколадовия крем:
- 1 шушулка ванилия
- 125 мл прясно мляко
- 30 г захар
- 1 жълтък
- 1 с.л. брашно
- 250 г меко масло
- 150 г натурален шоколад
- 60 г пудра захар
За шоколадовата глазура:
- 130 мл вода
- 30 г кафява захар
- 180 г масло
- 300 г натурален шоколад
Допълнително:
- 2 с.л. сладко от череши