Десертни блокчета

Десертни блокчета

Начин на приготвяне:

1. За основата сипете в тенджерка меда и маслото да кипнат. По-късно добавете бавно и захарта, но намалете температурата, за да се разтопява тя бавно. През това време нарежете на ситно ядките и сушените кайсии. когато захарта се разтопи, дръпнете тенджерката от котлона и оставете да поизстине. След това отново я сложете на котлона и добавете всички останали продукти за мюсли основата, без овесените ядки, и разбъркайте. Накрая добавете овесените ядки и разбъркайте хубаво. Изсипете сместа в тава, постлана с хартия за печене. Разстелете я равномерно и я покрийте с парче прозрачно фолио. С ръце притиснете и разстелете хубаво сместа. Сложете сместа в хладилник да се стегне.
2. За карамела карамелизирайте захарта в тенджерка, като я сипвате малко по малко и не бъркате с нищо, а само разклащате съда. Загрейте силно сметаната. Изсипете я при карамелизираната захар и бъркайте докато соса се сгъсти. Дръпнете от огъня и добавете маслото. Бъркайте докато то се разтопи. След това добавете солта и нарязания на ситно шоколад и отново разбъркайте. Докато е още топла сместа я излейте върху мюсли основата и го разстелете. Сложете десерта отново да стегне в хладилник.
3. Направете сладкарския крем, разстелете го върху поднос и го покрийте с прозрачно фолио, за да изстине. След това го сложете за кратко в хладилник.
4. С миксер разбийте маслото и пудрата захар до пяна. Добавете сладкарския крем и продължете разбиването. разтопете шоколада на водна баня и го добавете и него към сместа на струйка. Пресипете крема в пош с гладък накрайник.
5. Извадете стегнатата основа с карамела, обърнете я наобратно /карамелът да се падне отдолу/, изрежете неравните краища и я разрежете на правоъгълни блокчета. Наредете ги върху дъска и шприцовайте върху всяко спирала от шоколадовия крем. Сложете блокчетата във фризер да се стегнат.
6. Разтопете млечния шоколад на водна баня. Потопете всяко блокче със замръзналия крем надолу/ в купата с разтопен шоколад така, че цялото да се облее в шоколад. Изваждайте блокчетата с помощта на две вилици и ги нареждайте върху хартия за печене.
7. Разтопете черния шоколад. Направете си фунийка от хартия за печене и сложете от шоколада в нея - до половината. Стегнете чрез увиване фунията и отрежете съвсем тънко края и. Поръсете шоколадовите блокчета с шоколад и ги оставете да се стегнат.

Продукти

За мюсли основата:

  • 60 г масло
  • 50 г мед
  • 85 г кафява захар
  • 25 г орехи
  • 25 г сушени кайсии
  • 120 г овесени ядки
  • 1 ч.л. канела
  • 25 г захаросани кори от портокал
  • 15 г тиквени семки
  • 15 г сусам
  • 15 г бадеми
  • 150 g pure chocolade
  • 250 ml melk
  • 10 g maïzena
  • 15 g bloem
  • 3 eieren
  • 100 g suiker
  • 70 g room

За карамеления сос:

  • 50 мл течна сметана
  • 75 г захар
  • 40 г масло
  • 50 г млечен шоколад
  • 1 щипка сол

За сладкарския крем:

  • 1 шушулка ванилия
  • 125 мл прясно мляко
  • 25 г захар
  • 1 жълтък
  • 0.5 с.л. брашно

За шоколадовия крем:

  • 125 г масло
  • 30 г пудра захар
  • 60 г черен шоколад

За глазурата:

  • 400 г млечен шоколад
  • 100 г черен шоколад

Свързани рецепти