Десерт с ревен, ягоди и крем рикота
Рецепта от: Павел Павлов
1. Обелете стръковете ревен и с помощта на белачката оформете няколко тънки ленти. Потопете ги в купа с лед и вода и ги оставете в хладилник за 1 час. Те ще са нужни за декорацията.
2. За сиропа от ревен сложете във водата обелките от ревена, добавете захарта, ягодите и оставете сместа да заври. Трябва да се получи сироп. С него залейте нарязания на дълги парчета ревен, покрийте с фолио и оставете да омекне.
3. За меренга с кокос разбийте белтъците с миксер, докато се получи пяна. Постепенно прибавете кристалната захар, когато се разбие добре, сипете и пудрата захар и оставете и тя да се разбие.
4. Загрейте фурната на 100 градуса (с вентилатор). В тава върху силиконов килим с помощта на пош шприцовайте дълги ленти от край до край. Поръсете с кокосови стърготини. Сложете ги във фурната да се сушат 30-40 минути, трябва да станат хрупкави.
5. За медената пита сипете меда и захарта в дълбока касерола. Когато сместа стане светлокафява, добавете содата. Разбъркайте добре и веднага дръпнете от огъня.
6. За трохите загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Сипете в купата на миксера нарязаните на ситно бадеми, кафявата захар, маслото, брашното и какаото. Разбъркайте докато се получат трохи. Пресипете ги в тава, постлана с хартия за печене и сложете да се пекат за около 10 минути.
7. За ягодите пригответе захарен сироп от водата и захарта. Добавете листата от мента и сока от лайм и пасирайте. Мариновайте ягодите в тази смес.
8. За крема разбъркайте рикотата със захарта и щипка сол.
9. В чиния за сервиране сложете от крема с рикота, парченца медена пита, мариновани ягоди, ревен, меренг, трохи и украсата от ленти ревен.
2. За сиропа от ревен сложете във водата обелките от ревена, добавете захарта, ягодите и оставете сместа да заври. Трябва да се получи сироп. С него залейте нарязания на дълги парчета ревен, покрийте с фолио и оставете да омекне.
3. За меренга с кокос разбийте белтъците с миксер, докато се получи пяна. Постепенно прибавете кристалната захар, когато се разбие добре, сипете и пудрата захар и оставете и тя да се разбие.
4. Загрейте фурната на 100 градуса (с вентилатор). В тава върху силиконов килим с помощта на пош шприцовайте дълги ленти от край до край. Поръсете с кокосови стърготини. Сложете ги във фурната да се сушат 30-40 минути, трябва да станат хрупкави.
5. За медената пита сипете меда и захарта в дълбока касерола. Когато сместа стане светлокафява, добавете содата. Разбъркайте добре и веднага дръпнете от огъня.
6. За трохите загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Сипете в купата на миксера нарязаните на ситно бадеми, кафявата захар, маслото, брашното и какаото. Разбъркайте докато се получат трохи. Пресипете ги в тава, постлана с хартия за печене и сложете да се пекат за около 10 минути.
7. За ягодите пригответе захарен сироп от водата и захарта. Добавете листата от мента и сока от лайм и пасирайте. Мариновайте ягодите в тази смес.
8. За крема разбъркайте рикотата със захарта и щипка сол.
9. В чиния за сервиране сложете от крема с рикота, парченца медена пита, мариновани ягоди, ревен, меренг, трохи и украсата от ленти ревен.
Продукти
- За ревена:2 стръка ревен 8 замразени ягоди 80 г захар 150 г водаЗа меренга:80 г белтъци 80 г захар 80 г пудра захар 30 г кокосови стърготиниЗа медената пита:200 г захар 120 г мед 40 г сода бикарбонатЗа какаовите трохи:150 г меко масло 150 г кафява захар 150 г нарязани на ситно бадеми 115 г брашно 25 г какаоЗа ягодите:5 бр. пресни ягоди 100 г захар 100 г вода 2 стръка мента 1 лаймЗа крема:200 г рикота 60 г пудра захар 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Тортички с ванилов мус
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Павел Павлов
Тортички с манго и огледална глазура
Рецепти Павел Павлов
Хрупкав тофи карамел с шоколад
Рецепти Павел Павлов
Лимонови кексчета с глазура от бял шоколад