Десерт с ревен, ягоди и крем рикота

Десерт с ревен, ягоди и крем рикота

Начин на приготвяне:

1. Обелете стръковете ревен и с помощта на белачката оформете няколко тънки ленти. Потопете ги в купа с лед и вода и ги оставете в хладилник за 1 час. Те ще са нужни за декорацията.

2. За сиропа от ревен сложете във водата обелките от ревена, добавете захарта, ягодите и оставете сместа да заври. Трябва да се получи сироп. С него залейте нарязания на дълги парчета ревен, покрийте с фолио и оставете да омекне.

3. За меренга с кокос разбийте белтъците с миксер, докато се получи пяна. Постепенно прибавете кристалната захар, когато се разбие добре, сипете и пудрата захар и оставете и тя да се разбие.

4. Загрейте фурната на 100 градуса (с вентилатор). В тава върху силиконов килим с помощта на пош шприцовайте дълги ленти от край до край. Поръсете с кокосови стърготини. Сложете ги във фурната да се сушат 30-40 минути, трябва да станат хрупкави.

5. За медената пита сипете меда и захарта в дълбока касерола. Когато сместа стане светлокафява, добавете содата. Разбъркайте добре и веднага дръпнете от огъня.

6. За трохите загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Сипете в купата на миксера нарязаните на ситно бадеми, кафявата захар, маслото, брашното и какаото. Разбъркайте докато се получат трохи. Пресипете ги в тава, постлана с хартия за печене и сложете да се пекат за около 10 минути.

7. За ягодите пригответе захарен сироп от водата и захарта. Добавете листата от мента и сока от лайм и пасирайте. Мариновайте ягодите в тази смес.

8. За крема разбъркайте рикотата със захарта и щипка сол.

9. В чиния за сервиране сложете от крема с рикота, парченца медена пита, мариновани ягоди, ревен, меренг, трохи и украсата от ленти ревен.

Продукти

За ревена:

  • 2 стръка ревен
  • 8 замразени ягоди
  • 80 г захар
  • 150 г вода

За меренга:

  • 80 г белтъци
  • 80 г захар
  • 80 г пудра захар
  • 30 г кокосови стърготини

За медената пита:

  • 200 г захар
  • 120 г мед
  • 40 г сода бикарбонат

За какаовите трохи:

  • 150 г меко масло
  • 150 г кафява захар
  • 150 г нарязани на ситно бадеми
  • 115 г брашно
  • 25 г какао

За ягодите:

  • 5 бр. пресни ягоди
  • 100 г захар
  • 100 г вода
  • 2 стръка мента
  • 1 лайм

За крема:

  • 200 г рикота
  • 60 г пудра захар
  • 1 щипка сол

Свързани рецепти