Десерт с ревен, ягоди и крем рикота
1. Обелете стръковете ревен и с помощта на белачката оформете няколко тънки ленти. Потопете ги в купа с лед и вода и ги оставете в хладилник за 1 час. Те ще са нужни за декорацията.

2. За сиропа от ревен сложете във водата обелките от ревена, добавете захарта, ягодите и оставете сместа да заври. Трябва да се получи сироп. С него залейте нарязания на дълги парчета ревен, покрийте с фолио и оставете да омекне.

3. За меренга с кокос разбийте белтъците с миксер, докато се получи пяна. Постепенно прибавете кристалната захар, когато се разбие добре, сипете и пудрата захар и оставете и тя да се разбие.

4. Загрейте фурната на 100 градуса (с вентилатор). В тава върху силиконов килим с помощта на пош шприцовайте дълги ленти от край до край. Поръсете с кокосови стърготини. Сложете ги във фурната да се сушат 30-40 минути, трябва да станат хрупкави.

5. За медената пита сипете меда и захарта в дълбока касерола. Когато сместа стане светлокафява, добавете содата. Разбъркайте добре и веднага дръпнете от огъня.

6. За трохите загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Сипете в купата на миксера нарязаните на ситно бадеми, кафявата захар, маслото, брашното и какаото. Разбъркайте докато се получат трохи. Пресипете ги в тава, постлана с хартия за печене и сложете да се пекат за около 10 минути.

7. За ягодите пригответе захарен сироп от водата и захарта. Добавете листата от мента и сока от лайм и пасирайте. Мариновайте ягодите в тази смес.

8. За крема разбъркайте рикотата със захарта и щипка сол.

9. В чиния за сервиране сложете от крема с рикота, парченца медена пита, мариновани ягоди, ревен, меренг, трохи и украсата от ленти ревен.

Продукти

  • За ревена:2 стръка ревен 8 замразени ягоди 80 г захар 150 г водаЗа меренга:80 г белтъци 80 г захар 80 г пудра захар 30 г кокосови стърготиниЗа медената пита:200 г захар 120 г мед 40 г сода бикарбонатЗа какаовите трохи:150 г меко масло 150 г кафява захар 150 г нарязани на ситно бадеми 115 г брашно 25 г какаоЗа ягодите:5 бр. пресни ягоди 100 г захар 100 г вода 2 стръка мента 1 лаймЗа крема:200 г рикота 60 г пудра захар 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички