Начин на приготвяне:

1. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.

2. Разбийте маслото със захарта до получаването на крем. Добавете жълтъците и пак разбийте. 

3. Добавете коксовите стърготини, брашното и бакпулвера. Разбъркайте.

4. Разбийте белтъците и ги прибавете на няколко пъти към останалите продукти.

5. Изсипете тестото в квадратана форма за печене с подвижно дъно, постлана с хартия за печене. Заравнете. 

6. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Печете за 30–40 минути. Оставете да се охлади.

7. Разбъркайте маскарпонето с кондензираното мляко, рома и сметаната.

8. Начупете блата. Разбийте течната сметана със захарта. Нарежете бананите на шайби, а кокосовия чипс запечете за кратко в сух тиган.

9. В чаши сложете парченца блат, после крем, банани, пак блат, крем, банани. Накрая добавете бита сметана и поръсете със запечен кокосов чипс.


Съвет:
Ако ви остане от блата, може да го сиропирате и да го хапвате така.

Продукти

За блата:

  • 250 г меко масло
  • 200 г захар
  • 150 г кокосови стърготини
  • 150 г брашно
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 100 г подсладено кондензирано мляко
  • 300 г заквасена сметана
  • 250 г маскарпоне
  • 30 мл кокосов ром

За гарниране:

  • 4 банана
  • 200 мл течна животинска сметана
  • 50 г захар
  • кокосов чипс

Свързани рецепти