Начин на приготвяне:

1. Измийте и подсушете лимона добре. Настържете фино кората му. Сипете лабнето* в купа и я поставете на водна баня. Бъркайте с помощта на тел. Добавете гриса и брашното и разбъркайте. Дръпнете купата от водната баня, добавете настърганата лимонова кора и продължете да разбърквате с помощта на дървена лъжица, до получаването на гладко тесто.
2. В друга купа разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер.
3. Върнете купата с тестото на водна баня. Добавете сместа от яйца и захар и разбъркайте. Дръпнете купата от котлона и продължете разбиването на сместа, но с миксер. Добавете бакпулвера и нишестето, разбийте до гладкост.
4. Загрейте фурната на 180 градуса. Затоплете голяма тава. Намаслете дъното и стените на метални формички. Поръсете малко брашно във всяка. разпределете сместа в купичките. Поставете купичките в затоплената тава и печете десерта 45 минути.
5. За сиропа сипете млякото и захарта в тенджерка. Добавете изсушения цвят лавандула и разбъркайте докато захарта се разтопи. Дръпнете от огъня и оставете сиропа да изстине.
6. Извадете десертите от фурната и ги залейте с изстиналия сироп. Оставете настрани, докато той попие.
7. За соса разбъркайте цедено кисело мляко с малко захар и сока от отделянето на зърната от нара.
8. Обърнете формичката и с почукване извадете десерта от нея в чиния. Гарнирайте със сос от кисело мляко и зърна нар.


*За да си направите лабне - продукт, характерен за Близкия Изток, разбъркайте киселото мляко с морска сол на вкус. Сипете киселото мляко в парче тензух, завържете го и го поставете да се отцеди за една нощ. На сутринта го прехвърлете в нов, сух тензух, притиснете го под тежък предмет и го оставете в хладилника до вечерта.


Продукти

  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 250 г лабне
  • вода
  • 0.5 ч.ч. брашно
  • 0.5 ч.ч. грис
  • 3 яйца
  • 4 с.л. захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.ч. нишесте
  • масло за намазване

За сиропа:

  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г захар
  • 1 с.л. лавандулов цвят

За соса:

  • 1 с.л. цедено кисело мляко
  • 1 нар
  • 1 ч.л. захар
  • листа мента

Свързани рецепти