Десерт "Луи ХV"
Рецепта от: Нина Бабич
- За блата разбийте белтъците с кристалната захар, докато получите твърда пяна.
- Смесете пудрата захар, смлените лешници и брашното и ги пресейте.
- Внимателно разбъркайте белтъците със сухите съставки.
- Изсипете сместа в тава, предварително застлана с хартия за печене, заравнете.
- Загрейте фурната на 180 градуса* и печете 12-15 минути до златисто. Прехвърлете върху решетка да се охлади.
- За шоколадовия мус разтопете шоколада на водна баня. След това пригответе захарен сироп. Сложете водата, захарта и глюкозата в тенджерка и изчакайте да заври. Оставете настрана, да изстине.
- Сложете жълтъците и охладения сироп в купа. Гответе на водна баня на слаб огън, докато сместа не достигне 55 градуса, бъркайте непрекъснато. Внимателно прибавете шоколада към сместа от жълтъците и захарния сироп.
- Разбийте сметаната на сняг в миксера и я разбъркайте със сместа с шоколад, жълтъците и захар.
- За пласта от пралината разтопете карамелизирания бял шоколад на водна баня. Добавете първо лешниковата пралина в шоколада, хубаво разбъркайте до хомогенност, а след това добавете и фюлетина** и отново разбъркайте.
- Щом блатът изстине, с ринг или малка чаша изрежете кръгове, които ще използвате като основа на десерта. Поставете ги на дъното на силиконови форми. Отгоре разпределете сместа за пралината и шоколадовия мус. Приберете във фризера. Извадете сладкишите от формите. Поднесете ги поръсени с какао и златен прах.
*Печете във фурна без вентилатор.
**Фюлетинът представлява натрошени тънки вафлени кори. Използва се за добавяне в пълнеж или декорация.
Продукти
- За лешниковия блат (дакоаз):
- 170 г белтъци(4-5 бр.)
- 50 г кристална захар
- 120 г пудра захар
- 100 г фино смлени лешници
- 25 г брашно
- За шоколадовия мус:
- 135 г черен шоколад (70%)
- 75 г жълтъци (около 5 бр.)
- 30 г вода
- 25 г кристална захар
- 10 г глюкоза
- 270 г сладкарска сметана (35%)
- За слоя от пралин:
- 40 г карамелизиран бял шоколад
- 160 г лешникова пралина
- 80 г фюлетин
- За поръсване:
- сладкарски златен прах
- какао
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни