Начин на приготвяне:

  1. За блата разбийте белтъците с кристалната захар, докато получите твърда пяна.
  2. Смесете пудрата захар, смлените лешници и брашното и ги пресейте.
  3. Внимателно разбъркайте белтъците със сухите съставки.
  4. Изсипете сместа в тава, предварително застлана с хартия за печене, заравнете.
  5. Загрейте фурната на 180 градуса* и печете 12-15 минути до златисто. Прехвърлете върху решетка да се охлади.
  6. За шоколадовия мус разтопете шоколада на водна баня. След това пригответе захарен сироп. Сложете водата, захарта и глюкозата в тенджерка и изчакайте да заври. Оставете настрана, да изстине.
  7. Сложете жълтъците и охладения сироп в купа. Гответе на водна баня на слаб огън, докато сместа не достигне 55 градуса, бъркайте непрекъснато. Внимателно прибавете шоколада към сместа от жълтъците и захарния сироп.
  8. Разбийте сметаната на сняг в миксера и я разбъркайте със сместа с шоколад, жълтъците и захар.
  9. За пласта от пралината разтопете карамелизирания бял шоколад на водна баня. Добавете първо лешниковата пралина в шоколада, хубаво разбъркайте до хомогенност, а след това добавете и фюлетина** и отново разбъркайте.
  10. Щом блатът изстине, с ринг или малка чаша изрежете кръгове, които ще използвате като основа на десерта. Поставете ги на дъното на силиконови форми. Отгоре разпределете сместа за пралината и шоколадовия мус. Приберете във фризера. Извадете сладкишите от формите. Поднесете ги поръсени с какао и златен прах.

 

*Печете във фурна без вентилатор.

**Фюлетинът представлява натрошени тънки вафлени кори. Използва се за добавяне в пълнеж или декорация.

 

Продукти

За лешниковия блат (дакоаз):

170 г белтъци(4-5 бр.)

50 г кристална захар

120 г пудра захар

100 г фино смлени лешници

25 г брашно

 

За шоколадовия мус:

135 г черен шоколад (70%)

75 г жълтъци (около 5 бр.)

30 г вода

25 г кристална захар

10 г глюкоза

270 г сладкарска сметана (35%)

 

За слоя от пралин:

40 г карамелизиран бял шоколад

160 г лешникова пралина

80 г фюлетин

 

За поръсване:

сладкарски златен прах

какао

Свързани рецепти