1. За блата разбийте белтъците с кристалната захар, докато получите твърда пяна.
  2. Смесете пудрата захар, смлените лешници и брашното и ги пресейте.
  3. Внимателно разбъркайте белтъците със сухите съставки.
  4. Изсипете сместа в тава, предварително застлана с хартия за печене, заравнете.
  5. Загрейте фурната на 180 градуса* и печете 12-15 минути до златисто. Прехвърлете върху решетка да се охлади.
  6. За шоколадовия мус разтопете шоколада на водна баня. След това пригответе захарен сироп. Сложете водата, захарта и глюкозата в тенджерка и изчакайте да заври. Оставете настрана, да изстине.
  7. Сложете жълтъците и охладения сироп в купа. Гответе на водна баня на слаб огън, докато сместа не достигне 55 градуса, бъркайте непрекъснато. Внимателно прибавете шоколада към сместа от жълтъците и захарния сироп.
  8. Разбийте сметаната на сняг в миксера и я разбъркайте със сместа с шоколад, жълтъците и захар.
  9. За пласта от пралината разтопете карамелизирания бял шоколад на водна баня. Добавете първо лешниковата пралина в шоколада, хубаво разбъркайте до хомогенност, а след това добавете и фюлетина** и отново разбъркайте.
  10. Щом блатът изстине, с ринг или малка чаша изрежете кръгове, които ще използвате като основа на десерта. Поставете ги на дъното на силиконови форми. Отгоре разпределете сместа за пралината и шоколадовия мус. Приберете във фризера. Извадете сладкишите от формите. Поднесете ги поръсени с какао и златен прах.

 

*Печете във фурна без вентилатор.

**Фюлетинът представлява натрошени тънки вафлени кори. Използва се за добавяне в пълнеж или декорация.

 

Продукти

  • За лешниковия блат (дакоаз):
  • 170 г белтъци(4-5 бр.)
  • 50 г кристална захар
  • 120 г пудра захар
  • 100 г фино смлени лешници
  • 25 г брашно
  • За шоколадовия мус:
  • 135 г черен шоколад (70%)
  • 75 г жълтъци (около 5 бр.)
  • 30 г вода
  • 25 г кристална захар
  • 10 г глюкоза
  • 270 г сладкарска сметана (35%)
  • За слоя от пралин:
  • 40 г карамелизиран бял шоколад
  • 160 г лешникова пралина
  • 80 г фюлетин
  • За поръсване:
  • сладкарски златен прах
  • какао

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички