1. Пригответе блата, като разбиете на сняг белтъците със солта и захарта, докато станат на сняг. Смелете орехите и ги смесете с брашното. Малко по малко ги прибавете към белтъците.

2. Готовата смес изсипете в подходяща плитка тава, покрита с хартия за печене.

3. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 12 минути.

4. Направете ганаша, като в касерола загреете сметаната, захарта и рома. Щом сместа кипне, залейте с нея шоколада. Оставете за 2-3 минути и разбъркайте.

5. Добавете маслото и охладете на стайна температура леко.

6. След това разбийте с миксер, докато кремът побелее и се сгъсти. Ако е нужно, приберете в хладилник.

7. Изрежете основата с ринг и подредете десерта. В един ринг сложете 2 парчета блат, а между тях от шоколадовия ганаш. Извадете от ринга и приберете в хладилник да стегнат.

8. Разтопете черния шоколад на водна баня и го разбъркайте със зехтин. Върху решетка залейте десерта с глазурата.

9. Накълцайте шамфъстъците и ги минете пред цедка. Отделете по-едрите парчета.

Поръсете десерта с ядките и сервирайте.

 

Съвет:

С останалия ганаш и изрезките направете десерт в чаша или нещо друго.

Продукти

  • За блата:
  • 6 белтъка (на стайна температура)
  • 180 г орехи
  • 160 г пудра захар
  • 2 с.л. брашно
  • 1 щипка сол
  • За шоколадовия ганаш:
  • 300 г шоколадови калети
  • 150 мл течна животинска сметана (35% масленост)
  • 50 г кафява захар
  • 50 г краве масло
  • 2 с.л. тъмен ром
  • За украса:
  • 100 г черен шоколад (80% какао)
  • 1 с.л. зехтин
  • шамфъстъци за поръсване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички