© 2022 THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA All Rights Reserved
Десерт „Гараш“

Тези индивидуални десерти "Гараш" са истинска наслада за небцето, особено за любителите на шоколада. Между блатовете от белтъци и смлени орехи се изсипва шоколадов ганаш, а всеки десерт се залива с шоколадова глазура и се поръсва с шамфъстъци.

Продукти

  • За блата:
  • 6 белтъка (на стайна температура)
  • 180 г орехи
  • 160 г пудра захар
  • 2 с.л. брашно
  • 1 щипка сол
  • За шоколадовия ганаш:
  • 300 г шоколадови калети
  • 150 мл течна животинска сметана (35%)
  • 50 г кафява захар
  • 50 г краве масло
  • 2 с.л. тъмен ром
  • За украса:
  • 100 г черен шоколад (80%)
  • 1 с.л. зехтин
  • шамфъстъци за поръсване

Начин на приготвяне:

  • 1. Пригответе блата, като разбиете на сняг белтъците със солта и захарта, докато станат на сняг. Смелете орехите и ги смесете с брашното. Малко по малко ги прибавете към белтъците.
  • 2. Готовата смес изсипете в подходяща плитка тава, покрита с хартия за печене.
  • 3. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 12 минути.
  • 4. Направете ганаша, като в касерола загреете сметаната, захарта и рома. Щом сместа кипне, залейте с нея шоколада. Оставете за 2-3 минути и разбъркайте.
  • 5. Добавете маслото и охладете на стайна температура леко.
  • 6. След това разбийте с миксер, докато кремът побелее и се сгъсти. Ако е нужно, приберете в хладилник.
  • 7. Изрежете основата с ринг и подредете десерта. В един ринг сложете 2 парчета блат, а между тях от шоколадовия ганаш. Извадете от ринга и приберете в хладилник да стегнат.
  • 8. Разтопете черния шоколад на водна баня и го разбъркайте със зехтин. Поставете всеки десерт върху решетка и залейте с глазурата.
  • 9.  Накълцайте шамфъстъците и ги пресейте през цедка. Отделете по-едрите парчета.
  • 10. Поръсете десерта с ядките и сервирайте.
  • Съвет:
  • С останалия ганаш и изрезките направете десерт в чаша или нещо друго.

Свързани рецепти

Виж всички