Десерт „Гараш“
Рецепта от: Стоян и Лора
© 2022 THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA All Rights Reserved
Тези индивидуални десерти "Гараш" са истинска наслада за небцето, особено за любителите на шоколада. Между блатовете от белтъци и смлени орехи се изсипва шоколадов ганаш, а всеки десерт се залива с шоколадова глазура и се поръсва с шамфъстъци.
Продукти
- За блата:
- 6 белтъка (на стайна температура)
- 180 г орехи
- 160 г пудра захар
- 2 с.л. брашно
- 1 щипка сол
- За шоколадовия ганаш:
- 300 г шоколадови калети
- 150 мл течна животинска сметана (35%)
- 50 г кафява захар
- 50 г краве масло
- 2 с.л. тъмен ром
- За украса:
- 100 г черен шоколад (80%)
- 1 с.л. зехтин
- шамфъстъци за поръсване
Начин на приготвяне:
- 1. Пригответе блата, като разбиете на сняг белтъците със солта и захарта, докато станат на сняг. Смелете орехите и ги смесете с брашното. Малко по малко ги прибавете към белтъците.
- 2. Готовата смес изсипете в подходяща плитка тава, покрита с хартия за печене.
- 3. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 12 минути.
- 4. Направете ганаша, като в касерола загреете сметаната, захарта и рома. Щом сместа кипне, залейте с нея шоколада. Оставете за 2-3 минути и разбъркайте.
- 5. Добавете маслото и охладете на стайна температура леко.
- 6. След това разбийте с миксер, докато кремът побелее и се сгъсти. Ако е нужно, приберете в хладилник.
- 7. Изрежете основата с ринг и подредете десерта. В един ринг сложете 2 парчета блат, а между тях от шоколадовия ганаш. Извадете от ринга и приберете в хладилник да стегнат.
- 8. Разтопете черния шоколад на водна баня и го разбъркайте със зехтин. Поставете всеки десерт върху решетка и залейте с глазурата.
- 9. Накълцайте шамфъстъците и ги пресейте през цедка. Отделете по-едрите парчета.
- 10. Поръсете десерта с ядките и сервирайте.
- Съвет:
- С останалия ганаш и изрезките направете десерт в чаша или нещо друго.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж