Тези известни датски маслени гевреци са с формата на бретцели, но са с пълнеж от захар и канела. За приготвянето на тестото, обаче, ще трябва да си отделите 1 ден.

Продукти

  • За тестото*:
  • 160 г прясно мляко
  • 5 г суха мая
  • 40 г захар
  • 350 г брашно
  • 1 яйце
  • 6 г сол
  • 15 г масло
  • 175 г студено масло
  • За плънката:
  • 2 ч.л. канела
  • 200 г захар
  • *Всички продукти за тестото трябва да са на стайна температура

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа сипете прясното мляко, сухата мая, захарта, брашното, яйцето и солта и разбийте с помощта на миксер за 3-4 минути, докато се образува топка тесто. Добавете маслото на парченца и омесете отново, докато то се поеме. Месете още 1 минута. Оформете тестото на топка и го поставете в намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса на стайна температура за 2 часа или в хладилник за 1 нощ.
  • 2. За кратко омесете втасалото тесто с ръце и го оформете на правогълно парче, като го сплескате. Ако тестото се е надигнало, докато работите с него, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник да се стегне.
  • 3. Разточете студеното масло върху лист хартия за печене в правоъгълна форма с размери 15х20 см. Покрийте с втори лист хартия за печене и поставете в хладилник да се стегне.
  • 4. За да започнете процеса по приготвяне на многолистното маслено тесто, тестото трябва да е толкова твърдо като маслото. Затова го поставете за 20 минути във фризера. Върху набрашнен плот разточете тестото в правоъгълна форма с размери 40х20 см. Поставете блока масло по средата на правоъгълника разточено тесто. Прегънете тестото от долната страна, след това от горната и след това захлупете двете половини една върху друга. Поръсете плота с брашно и разточете тестото отново, завъртете го веднъж по посока на часовниката стрелка (четвърт завъртане) и го разточете в правоъгълна форма с размери 40х20 см и с дебелина 1.3 см. Прегънете долната част на тестото до 1/3-та от площта му, след това сгънете цялата горна част, накрая сгънете на две. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете във фризер за 20 минути. След това го разточете за трети последен път и го сгънете на 3 пъти. Увийте във фолио и поставете във фризер за 20 минути.
  • 5. За плънката смесете захарта и канелата. Разточете тестото върху набрашнен плот на голям правоъгълник. Намажете тестото с вода, с помощта на четка. Разпределете равномерно пълнежа върху тестото. Изрежете неравните краища и нарежете на ленти с ширина 3-4 см.
  • 6. Оформете гевреците (бретцели) направо в тавата, постлана с хартия за печене. Оставете гевреците да втасат за 1 час. След това ги изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 минути.

Свързани рецепти

Виж всички