Датски маслени гевреци
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Тези известни датски маслени гевреци са с формата на бретцели, но са с пълнеж от захар и канела. За приготвянето на тестото, обаче, ще трябва да си отделите 1 ден.
Продукти
- За тестото*:
- 160 г прясно мляко
- 5 г суха мая
- 40 г захар
- 350 г брашно
- 1 яйце
- 6 г сол
- 15 г масло
- 175 г студено масло
- За плънката:
- 2 ч.л. канела
- 200 г захар
- *Всички продукти за тестото трябва да са на стайна температура
Начин на приготвяне:
- 1. В голяма купа сипете прясното мляко, сухата мая, захарта, брашното, яйцето и солта и разбийте с помощта на миксер за 3-4 минути, докато се образува топка тесто. Добавете маслото на парченца и омесете отново, докато то се поеме. Месете още 1 минута. Оформете тестото на топка и го поставете в намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса на стайна температура за 2 часа или в хладилник за 1 нощ.
- 2. За кратко омесете втасалото тесто с ръце и го оформете на правогълно парче, като го сплескате. Ако тестото се е надигнало, докато работите с него, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник да се стегне.
- 3. Разточете студеното масло върху лист хартия за печене в правоъгълна форма с размери 15х20 см. Покрийте с втори лист хартия за печене и поставете в хладилник да се стегне.
- 4. За да започнете процеса по приготвяне на многолистното маслено тесто, тестото трябва да е толкова твърдо като маслото. Затова го поставете за 20 минути във фризера. Върху набрашнен плот разточете тестото в правоъгълна форма с размери 40х20 см. Поставете блока масло по средата на правоъгълника разточено тесто. Прегънете тестото от долната страна, след това от горната и след това захлупете двете половини една върху друга. Поръсете плота с брашно и разточете тестото отново, завъртете го веднъж по посока на часовниката стрелка (четвърт завъртане) и го разточете в правоъгълна форма с размери 40х20 см и с дебелина 1.3 см. Прегънете долната част на тестото до 1/3-та от площта му, след това сгънете цялата горна част, накрая сгънете на две. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете във фризер за 20 минути. След това го разточете за трети последен път и го сгънете на 3 пъти. Увийте във фолио и поставете във фризер за 20 минути.
- 5. За плънката смесете захарта и канелата. Разточете тестото върху набрашнен плот на голям правоъгълник. Намажете тестото с вода, с помощта на четка. Разпределете равномерно пълнежа върху тестото. Изрежете неравните краища и нарежете на ленти с ширина 3-4 см.
- 6. Оформете гевреците (бретцели) направо в тавата, постлана с хартия за печене. Оставете гевреците да втасат за 1 час. След това ги изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Козуначени топчета с домашен течен шоколад
Рецепти Надия Хюсеин
Шоколадов соден хляб
Рецепти Силвия Колока
Селски пай със спанак
Рецепти Стоян и Лора
Сандвичи с авокадо мус
Рецепти Надия Хюсеин
Понички с конфитюр
Рецепти Надия Хюсеин
Уелски кексчета със семена резене и кули от боровинки
Рецепти Надия Хюсеин
Сладки кифлички (сконс) с кокосов крем и сладко от ананас
Рецепти Надия Хюсеин
Охлювчета с кафе
Рецепти Стоян и Лора
Козуначени кифли с шоколад
Рецепти Силвия Колока
Понички с крем