Начин на приготвяне:

1. За блата загрейте фурната на 190 градуса (с вентилатор). Разбийте белтъците и 200 г захар на сняг. Нарежете на ситно ядките. Разбъркайте ги с брашното и останалата захар. Сипете ги към разбитите белтъци и разбъркайте бавно с шпатула. Изсипете сместа в тава, застлана с пергаментова хартия. Печете в загрятата фурна за 10 минути.

2. За бадемовото пралине сипете захарта в подходящ съд, сложете на огъня и я разтопете, така че да получите карамел с тъмен цвят. В него изсипете бадемите, разбъркайте внимателно. Разпределете карамела върху силиконов килим и го оставете да се охлади напълно. Натрошете карамела и го смелете в блендер на високи обороти, така че да се превърне в гладка, лъскава, мазна паста.

3. За лешниковото пралине сипете захарта в подходящ съд, сложете го на огъня и оставете захарта да се разтопи. Оставете на огъня, докато получите карамел с тъмен цвят. Изсипете лешниците, разбъркайте внимателно. Разпределете карамела върху силиконов килим и го оставете да се охлади напълно. Натрошете карамела и го смелете в блендер на високи обороти, така че да се превърне в гладка, лъскава, мазна паста.

4. За соса от лешници нарежете лимоновата трева, сипете млякото в подходящ съд, пуснете лимоновата в него и загрейте. Оставете настрана, за да се овкуси млякото. Накиснете желатина в студена вода, докато набъбне. Прецедете млякото, добавете отцедения желатин и лешниковото пралине и разбъркайте. Заделете половината сос за декорация. Разпределете останалия в малки силиконови форми (полусфери) и замразете.

5. За муса накиснете желатина в леденостудена вода, за да омекне. Загрейте 80 грама от сметаната и разбъркайте желатина в нея, така че да се разтопи. Изсипете пралинето в сметаната с разтворения в нея желатин и разбъркайте, докато получите идеално гладка смес. Разбийте останалата сметана. Смесете пралинето с разбитата сметана.

6. С помощта на ринг изрежете от блата малки кръгове - основи за десерта. Разпределете част от муса в подходящи цилиндрични форми, поставени върху хартия. Отгоре поставете по една полусфера замразен сос, отново мус и кръг от блата. Натиснете, за да излезе муса отстрани. Приберете десерта във фризера, за да стегне. Извадете от формите. Декорирайте с останалия лешников сос и настъргани ядки.

Продукти

За блата:

  • 60 г брашно
  • 170 г бадеми и лешници
  • 300 г захар
  • 270 г белтъци

За бадемовото пралине:

  • 100 г печени бадеми
  • 100 г захар

За лешниковото пралине:

  • 100 г печени лешници
  • 100 г захар

За лешниковия сос:

  • 200 г прясно мляко
  • 15 г лимонова трева
  • 4 г желатин на листове
  • 250 г лешниково пралине

За муса:

  • 4 г желатин на листове
  • 250 г бадемово пралине
  • 480 г течна животинска сметана (над 30% масленост)

Свързани рецепти