Дакоаз с мус от бадемово пралине и лешников сос
Рецепта от: Павел Павлов
1. За блата загрейте фурната на 190 градуса (с вентилатор). Разбийте белтъците и 200 г захар на сняг. Нарежете на ситно ядките. Разбъркайте ги с брашното и останалата захар. Сипете ги към разбитите белтъци и разбъркайте бавно с шпатула. Изсипете сместа в тава, застлана с пергаментова хартия. Печете в загрятата фурна за 10 минути.
2. За бадемовото пралине сипете захарта в подходящ съд, сложете на огъня и я разтопете, така че да получите карамел с тъмен цвят. В него изсипете бадемите, разбъркайте внимателно. Разпределете карамела върху силиконов килим и го оставете да се охлади напълно. Натрошете карамела и го смелете в блендер на високи обороти, така че да се превърне в гладка, лъскава, мазна паста.
3. За лешниковото пралине сипете захарта в подходящ съд, сложете го на огъня и оставете захарта да се разтопи. Оставете на огъня, докато получите карамел с тъмен цвят. Изсипете лешниците, разбъркайте внимателно. Разпределете карамела върху силиконов килим и го оставете да се охлади напълно. Натрошете карамела и го смелете в блендер на високи обороти, така че да се превърне в гладка, лъскава, мазна паста.
4. За соса от лешници нарежете лимоновата трева, сипете млякото в подходящ съд, пуснете лимоновата в него и загрейте. Оставете настрана, за да се овкуси млякото. Накиснете желатина в студена вода, докато набъбне. Прецедете млякото, добавете отцедения желатин и лешниковото пралине и разбъркайте. Заделете половината сос за декорация. Разпределете останалия в малки силиконови форми (полусфери) и замразете.
5. За муса накиснете желатина в леденостудена вода, за да омекне. Загрейте 80 грама от сметаната и разбъркайте желатина в нея, така че да се разтопи. Изсипете пралинето в сметаната с разтворения в нея желатин и разбъркайте, докато получите идеално гладка смес. Разбийте останалата сметана. Смесете пралинето с разбитата сметана.
6. С помощта на ринг изрежете от блата малки кръгове - основи за десерта. Разпределете част от муса в подходящи цилиндрични форми, поставени върху хартия. Отгоре поставете по една полусфера замразен сос, отново мус и кръг от блата. Натиснете, за да излезе муса отстрани. Приберете десерта във фризера, за да стегне. Извадете от формите. Декорирайте с останалия лешников сос и настъргани ядки.
Продукти
- За блата:
- 60 г брашно
- 170 г бадеми и лешници
- 300 г захар
- 270 г белтъци
- За бадемовото пралине:
- 100 г печени бадеми
- 100 г захар
- За лешниковото пралине:
- 100 г печени лешници
- 100 г захар
- За лешниковия сос:
- 200 г прясно мляко
- 15 г лимонова трева
- 4 г желатин на листове
- 250 г лешниково пралине
- За муса:
- 4 г желатин на листове
- 250 г бадемово пралине
- 480 г течна животинска сметана (над 30% масленост)
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене