Цикория на фурна

Цикория на фурна

Начин на приготвяне:

1. Вземете 4 големи глави цикория ииИзрежете твърдата им вътрешност от долната страна на всяка глава, на около 2 см в дълбочина.
2. Загрейте дълбок тиган и разтопете маслото в него. Поставете главите цикория една до друга и ги запържете до златисто кафяво, като ги обръщате.
3. Изрежете картуш, хартиен капак, от хартия за печене. Поставете го върху главите цикория, а след това захлупете с капак. Оставете цикорията 10-15 минути да се сготви в собствения си сос.
4. За соса разтопете маслото в тенджерка и сипете брашното. Бъркайте енергично в продължение на 3 минути докато брашното се изпече. След това добавете студеното мляко и бъркайте до гладкост. Добавете настъргания кашкавал и горчицата. Разбъркайте.
5. Подредете задушените глави цикория в тавичка. Поставете по един слайс шунка върху всяка. Разпределете кашкаваления сос и настържете още малко кашкавал отгоре. Запечете за 10 минути на 180 градуса.

Продукти

За цикорията:

  • 4 глави цикория
  • 30 г масло

За кашкаваления сос:

  • 50 г масло
  • 2 с.л. брашно
  • 400 мл прясно мляко
  • 100 г кашкавал
  • 1 ч.л. горчица
  • 4 слайса варена шунка

Свързани рецепти